Edició 2372

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 22 de gener del 2025
Edició 2372

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 22 de gener del 2025

L’impacte econòmic de la sequera: PIMEC quantifica en 700 milions d’euros el cost de perdre els cultius a l’Urgell

El president de PIMEC a Tarragona, Jordi Ciuraneta, ha reconegut que "avui ja fem tard" i ha pronosticat que la situació "segurament és irreversible, a no ser que plogui"

|

- Publicitat -

La situació de sequera extraordinària que travessa Catalunya té un gran impacte en l’economia catalana, i ara PIMEC (Petita i Mitjana Empresa de Catalunya) comença a posar xifres a les pèrdues que està generant en el sector primari. Segons les xifres de la patronal, ara mateix l’afectació econòmica al Segrià, la Segarra, les Garrigues i el canal d’Urgell és de 160 milions d’euros. Tanmateix, avisa que si la falta d’aigua i de pluges acaba matant els arbres i el cultiu, les pèrdues superaran els 700 milions d’euros només a la zona de l’Urgell.

Publicitat

La patronal lamenta que “es va tard” en la gestió de la sequera, i critica especialment la falta de planificació, malgrat que ja feia mesos que no plovia com havia de ploure, a la vegada que qüestiona els desembassaments per fer llum o les pèrdues dels pantans (del 25%). Davant aquesta gestió tardana, PIMEC està pressionant perquè es faci una planificació enfocada a llarg termini, perquè aquesta situació pot desembocar en una “una crisi alimentària i social” que pot ser un punt de no retorn a les zones rurals.

El president de PIMEC a Tarragona, Jordi Ciuraneta, ha reconegut durant l’acte de presentació del manifest ‘Economia, aigua i futur’ que “avui ja fem tard” i ha pronosticat que la situació “segurament és irreversible, a no ser que plogui”. En aquesta línia, ha demanat que la crisi per la sequera no enfronti sectors i territoris, i ha instat les administracions a posar-se a treballar anant “més enllà de gestionar normatives” per trobar solucions per a tots i que el país decideixi “quin projecte territorial i agroalimentari defensa”.

Així, PIMEC demana “preveure, organitzar i treballar” per evitar situacions com l’actual i “aprofitar aquesta crisi, que serà alimentària i social, per generar oportunitats”, així com corregir aspectes com la pèrdua del recurs. “Si haguessin aconseguit reduir les pèrdues dels pantans que els tècnics situen al 25%, Sau estaria ple. És molt gràfic”, ha apuntat el president de l’entitat a Tarragona. També es qüestiona que amb la incertesa que genera la sequera a les Terres de l’Ebre, s’hagin fet desembassaments a l’Ebre “per generar energia barata” o que es porti aigua del Segre a Mequinensa per afavorir la nuclear d’Ascó. “Des de les pimes, d’aquestes coses creiem que n’hem de parlar”, ha defensat Ciuraneta.

Et pot interessar  Catalunya viu aquest 2024 el seu tercer any més càlid, després dels rècords del 2022 i 2023
Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí