La situació de sequera extraordinària que travessa Catalunya té un gran impacte en l’economia catalana, i ara PIMEC (Petita i Mitjana Empresa de Catalunya) comença a posar xifres a les pèrdues que està generant en el sector primari. Segons les xifres de la patronal, ara mateix l’afectació econòmica al Segrià, la Segarra, les Garrigues i el canal d’Urgell és de 160 milions d’euros. Tanmateix, avisa que si la falta d’aigua i de pluges acaba matant els arbres i el cultiu, les pèrdues superaran els 700 milions d’euros només a la zona de l’Urgell.
La patronal lamenta que “es va tard” en la gestió de la sequera, i critica especialment la falta de planificació, malgrat que ja feia mesos que no plovia com havia de ploure, a la vegada que qüestiona els desembassaments per fer llum o les pèrdues dels pantans (del 25%). Davant aquesta gestió tardana, PIMEC està pressionant perquè es faci una planificació enfocada a llarg termini, perquè aquesta situació pot desembocar en una “una crisi alimentària i social” que pot ser un punt de no retorn a les zones rurals.
El president de PIMEC a Tarragona, Jordi Ciuraneta, ha reconegut durant l’acte de presentació del manifest ‘Economia, aigua i futur’ que “avui ja fem tard” i ha pronosticat que la situació “segurament és irreversible, a no ser que plogui”. En aquesta línia, ha demanat que la crisi per la sequera no enfronti sectors i territoris, i ha instat les administracions a posar-se a treballar anant “més enllà de gestionar normatives” per trobar solucions per a tots i que el país decideixi “quin projecte territorial i agroalimentari defensa”.
Així, PIMEC demana “preveure, organitzar i treballar” per evitar situacions com l’actual i “aprofitar aquesta crisi, que serà alimentària i social, per generar oportunitats”, així com corregir aspectes com la pèrdua del recurs. “Si haguessin aconseguit reduir les pèrdues dels pantans que els tècnics situen al 25%, Sau estaria ple. És molt gràfic”, ha apuntat el president de l’entitat a Tarragona. També es qüestiona que amb la incertesa que genera la sequera a les Terres de l’Ebre, s’hagin fet desembassaments a l’Ebre “per generar energia barata” o que es porti aigua del Segre a Mequinensa per afavorir la nuclear d’Ascó. “Des de les pimes, d’aquestes coses creiem que n’hem de parlar”, ha defensat Ciuraneta.