Les declaracions dels consellers empresonats, Joaquim Forn i Jordi Turull, els únics de moment a respondre a les preguntes de les acusacions que els volen engarjolar 16 anys per rebel·lió i malversació, han servit per veure el tarannà de Ministeri Fiscal i Advocacia de l’Estat en tot el procediment.
En aquestes primeres jornades de judici, s’ha pogut veure com els fiscals que han interrogat els presos han intentat de totes les maneres possibles relacionar els líders independentistes amb el suposat alçament violent contra l’Estat espanyol i la malversació de fons públics.
Preguntes “capcioses”
Durant l’interrogatori a Turull, el fiscal Jaime Moreno ha realitzat una sèrie de preguntes, relacionades tant amb la violència com amb la malversació, molt més valoratives que no sustentades a través de les proves. Per exemple, ha arribat a preguntar-li si, una piulada feta el 21 de setembre – un dia després dels escorcolls a la Conselleria d’Economia – on assegurava que els catalans “votarien i guanyarien”, el significat real de la frase era que “votarien i guanyarien per sobre de qualsevol circumstància”.
En altres moments de la sessió, la Fiscalia ha insistit en si recolzava la pressió als agents judicials i policials espanyols que escorcollaven la Conselleria. Sobre la taula, novament, la “destrossa” de 7 vehicles de la Guàrdia Civil i la “fugida pel terrat” de la secretaria judicial. A tot plegat, el conseller Turull ha desmuntat el relat assegurant que “cap formació catalana que plantegi ni tan sols de retruc la violència, fracassarà sempre a Catalunya”. La negociació, el diàleg, l’acord i el pacifisme seran “sempre” signes d’identitat de l’independentisme, reblava Turull.
Una altra de les bases de l’acusació és el famós document ‘Enfocats’. Allà, es preveia una “escalada de la conflictivitat” d’acord amb l’evolució de la situació política. Doncs bé, tot i que Forn i Turull han repetit que no coneixien res del document, el Ministeri Fiscal insisteix a demanar-los què els sembla el que allà hi havia escrit, i no s’ha aturat fins que el jutge Manuel Marchena no li ha frenat els peus. Arrel d’això, en la seva declaració Raül Romeva ha manifestat que “si aquest document és la base de l’acusació, deixin-me dir que és d’allò més fràgil”. Com la resta d’acusats, ha negat qualsevol coneixement del mateix.
Professionals astorats
A més, l’obcecació de Fiscalia i Advocacia de l’Estat per dissenyar la imatge de l’independentisme com un ens violent sorprèn i molt als molts professionals que dia rere dia passen hores veient i escoltant el què passa dins la Sala de Vistes. Molts d’ells asseguren que el nivell de preparació i relat mostrat està sent “baix”, estan trobant “poques contradiccions en el discurs dels acusats” i, alhora, denota certa falta de preparació documental.
Prova d’això, que el Ministeri Fiscal fos, literalment, incapaç de demanar correctament l’exhibició digital d’un document durant la sessió. El fiscal Moreno va assegurar que ho tenia mal guardat en les carpetes. Minuts més tard, ha reblat una suposada prova però, quan l’advocat Jordi Pina va demanar que s’ensenyés el document a la sala, Jaime Moreno reconegut que “no el tenia preparat”.
Per tot plegat, fora de les portes del Tribunal Suprem comença a circular la idea que, vistos els arguments d’acusacions i defenses, cada vegada és més clar que el Tribunal no hauria de poder veure per enlloc la rebel·lió i, tampoc, diuen moltes veus de professionals, la sedició. Una observació que Pina recolza completament. A la sortida del Suprem ha manifestat que la declaració de Jordi Turull ha deixat pal·les que “les acusacions no tenen cap element per seguir imputant el delicte de malversació”. Sobre la rebel·lió, diu Pina que “molts dels elements” de valor “els ha introduït la defensa” per desmuntar la suposada violència i la “incitació al poble a aixecar-se tumultuàriament contra l’Estat espanyol”.
Calendari a tot drap
El que també comença a circular, per cert, és que aquesta setmana serà llarga al Suprem. Una vegada l’Alt Tribunal ha decidit que el dimarts 26 de febrer arrencarà la fase testifical, divendres i, fins i tot dissabte, tenen cada vegada més possibilitats de convertir-se en jornada de judici. El Tribunal Suprem vol interrogar, sigui com sigui, els vuit acusats que queden abans del cap de setmana.
Recordem que aquest migdia, el Suprem ha fet públic la citació dels primers testimonis d’aquí a set dies. Una primera jornada on passaran per la Sala de Vistes Joan Tardà – serà el primer a fer-ho – Roger Torrent, Artur Mas i, també, Mariano Rajoy. L’objectiu del Suprem és clar. Evitar qualsevol interferència en el trepidant calendari electoral.