Edició 2165

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 29 de juny del 2024
Edició 2165

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 29 de juny del 2024

L’Energètica destina 10 milions d’euros a la primera compra de parcs solars

L'empresa pública vol invertir en projectes privats per "accelerar" la transició energètica

|

- Publicitat -

L’Energètica, l’elèctrica pública de la Generalitat, destinarà 10 milions d’euros a la seva primera adquisició de projectes renovables. La companyia convocarà el pròxim 1 de juliol el primer procés de compra mitjançant un procediment de crida pública, que aquest cop anirà dirigit a parcs solars de fins a 5 megawatts (MW) de potència. L’objectiu de l’operació és invertir en projectes privats per “accelerar” la transició energètica. A més, també es pretén “dinamitzar” el sector incentivant el desenvolupament de nous parcs, ja que la convocatòria s’orienta a aquells que ja tenen els permisos però que encara no estan connectats a la xarxa. Els projectes interessats es poden presentar fins al 31 de juliol.

Publicitat

A l’hora de seleccionar en quines iniciatives s’inverteix, el director de L’Energètica, Daniel Pérez, ha precisat que es combinarà el criteri de rendibilitat econòmica amb altres de caràcter social, ambiental i territorial. “L’objectiu no és gastar si o si els 10 milions, sinó comprar projectes econòmicament interessants”, ha dit. “Si no surten els números, no invertirem. Si no gastem els 10 milions, no passa res”, ha agregat.

Un altre dels elements que es tindrà en compte és l’acceptació del municipi on n’estigui prevista l’execució. És a dir, si els projectes no tenen l’aprovació d’un ajuntament, no seran elegibles. L’adquisició podrà ser de la totalitat del projecte o tan sols d’una part, en funció de la voluntat de cada promotor. L’Energètica ha avançat que no realitzarà inversions en parcs de tercers per valor de menys de 100.000 euros per projecte i n’haurà de poder adquirir almenys un 5% de les participacions socials.

Pérez també ha explicat que els projectes que ja estan fets no els interessen perquè no estan afegint nova potència renovable a Catalunya. “El que volem són projectes que potser no s’anaven a fer o que tenien alguna dificultat per un tema econòmic i que nosaltres podem fer viables”, ha assegurat.

El directiu de L’Energètica ha precisat que calculen que amb aquesta inversió podran guanyar entre 12 i 14 megawatts de potència. La voluntat de l’empresa pública és poder adquirir-los abans de finals d’any i repetir operacions d’aquest estil en els pròxims exercicis.

Tot plegat pretén avançar cap a la fita que la Generalitat sigui neutra en emissions de gasos contaminants el 2040. Pérez ha assegurat que hi ha un 20% d’aquesta energia que es pot aconseguir a través de la instal·lació de plaques solars en les teulades dels edificis públics, però que el 80% restant s’ha de fer amb projectes sobre terreny, una part dels quals privats.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut