L’APPEC editors de revistes i digitals distingirà la companyia teatral Dagoll Dagom, l’entitat Plataforma per la Llengua i el pòdcast Gent de Merda perquè, en els seus respectius àmbits, “contribueixen a enfortir el català en un escenari d’evident retrocés del seu ús social”.
En un comunicat, l’associació destaca que aposten per defensar i normalitzar la llengua pròpia de Catalunya a través dels seus projectes. El lliurament tindrà lloc durant la 23a Nit de les Revistes i la Premsa en Català, que se celebrarà el 30 de novembre al Museu Marítim de Barcelona.
La Junta de l’APPEC ha aprofitat que l’any vinent Dagoll Dagom compleix 50 anys per retre “un merescut reconeixement a tota una trajectòria compromesa amb l’excel·lència artística i alhora amb la llengua pròpia del país”. “Dagoll Dagom demostra que les produccions teatrals i musicals fetes en català no són incompatibles en tenir èxit de públic i en omplir l’aforament dels teatres”, ha indicat l’associació.
Plataforma per la Llengua serà reconeguda amb el Premi Societat per “la seva tenacitat i determinació, en la promoció, defensa i preservació de la llengua catalana”. La Junta de l’APPEC destaca la tasca de l’entitat en campanyes a favor de la immersió lingüística a les escoles, de l’oficialitat del català a la Unió Europea, de l’etiquetatge de productes en llengua catalana o de denunciar discriminacions lingüístiques a les universitats o en les plataformes digitals. A més, la Junta de l’APPEC també reconeix “la seva contribució a la cohesió social i la igualtat de drets lingüístics en l’àmbit dels Països Catalans”.
Així mateix, l’entitat entregarà el Premi Comunicació al pòdcast Gent de Merda perquè valora “l’aposta que fa per crear continguts en català i la capacitat per captar públic jove que sovint es decanta per consumir productes audiovisuals en altres idiomes a causa de la falta d’oferta en la nostra llengua”. La Junta de l’APPEC subratlla que aquest pòdcast de Clàudia Rius, Paula Carreras, Rita Roig i Ofèlia Carbonell ajuda a normalitzar el català en un àmbit on encara és clarament minoritari.
‘Som més fortes que la censura’
Des de principis d’octubre, l’associació ha iniciat la campanya ‘Som més fortes que la censura’, conjuntament amb el Govern, per fomentar les subscripcions a les revistes en català. A través del web noalacensura.cat es promou un 2×1: Per cada nova subscripció que es faci per consum propi, s’enviarà una altra subscripció que s’ha escollit a una entitat, associació o centre educatiu dels Països Catalans.