El govern de Vilassar de Mar (Maresme) ha defensat aquest divendres el contingut “pedagògic” de les proves de caire sexual que van fer els joves inscrits a la Gimcana Nocturna del passat 22 de juliol. La regidora de Joventut, Montse Gual, ha sortit al pas de la polèmica desfermada arran de les queixes d’alguns pares i mares de participants menors d’edat. Ha garantit que les proves estaven “validades per un equip tècnic” i que es van definir “basades en allò que ja havien fet a altres poblacions”. Ha recalcat que cada activitat es va adaptar a l’edat del grup -la gimcana era per a joves de 12 a 30 anys-, però també ha precisat que l’Ajuntament valorarà el desenvolupament de les proves per si cal revisar-les de cara a l’any que ve.
En una roda de premsa convocada aquest mateix divendres, Gual ha assumit un “error de comunicació” en el plantejament de la gimcana, ja que estava anunciada com una activitat lúdica basada en proves populars, tal com s’havia fet l’estiu passat. “És veritat que les famílies no disposaven de tota la informació si s’hi apuntaven, i a partir d’ara serem molt més transparents”, ha recalcat la regidora, que ha afirmat que demana “perdó” per no haver explicat el contingut, “no pel fet d’explicar als joves informació sobre relacions sexuals, perquè ells la demanen”.
Malgrat la insistència dels periodistes, Gual no ha aclarit exactament quines proves van fer els joves de menys edat, especialment pels de la franja de 12 a 18 anys. Preguntada per les proves en què els participants havien de posar un preservatiu a un plàtan per després untar-lo amb mel o nata i llepar-lo, la regidora ha insistit que totes les activitats es van adaptar a l’edat dels participants a cada moment.
Gual ha defensat que proves com aquestes serveixen per “sensibilitzar” sobre l’ús del preservatiu en el sexe oral. En aquest sentit, ha dit que els consta que hi ha menors d’11, 12 i 13 anys que consumeixen pornografia i ha defensat que és una qüestió que es vol “atacar” des de la Regidoria de Joventut per evitar que els menors interioritzin determinades pràctiques sexuals.
La regidora ha assegurat que totes les proves estaven avaluades prèviament per un equip tècnic per determinar-ne el contingut pedagògic i ha garantit que es van desenvolupar amb monitors titulats. També ha destacat que abans de cada prova es consultava al grup de joves si algun d’ells preferia no practicar-la. Segons la regidora, dues menors van declinar fer determinades activitats de contingut sexual. D’altra banda, Gual ha destacat que la gimcana també va incloure altres proves relacionades amb el consum d’alcohol i drogues, o amb el maquillatge.
La regidora ha recalcat que la gimcana se sotmetrà a una valoració tècnica, “igual que la resta d’activitats del Juliol Jove”, per tal d’avaluar si s’ha assolit l’objectiu plantejat en un inici. “Ens hem equivocat en el tipus de proves? Potser, però això es valorarà en el marc de la gran valoració que fem al final de l’estiu”, ha asseverat.