La set de venjança i acarnissament de la justícia espanyola contra els independentistes està vivint un capítol a l’ombra que mereix més llum i informació de cara a l’opinió pública catalana.
És el cas dels 30 processats pel jutjat número de 13 de Barcelona que, des de fa uns dies, viuen un autèntic calvari ple d’ansietat i preocupació i que també afecta les seves famílies i persones properes. Una veritable revenja de l’Estat i que ha arribat a límits inhòspits com el fet que la Fiscalía s’hagi tret de la màniga un nou delicte: organització criminal. Tots ells ostentaven càrrecs públics durant el Govern de l’1-O.
La República ha pogut parlar amb els advocats defensors d’alguns dels processats per conèixer l’actual situació que viuen. Ara mateix, l’estratègia de repressió de la justícia espanyola és l’ofec econòmic. El jutjat va imposar una fiança de 5,8 milions d’euros. Una quantitat astronòmica que des de la Caixa de Solidaritat i des d’altres entitats i particulars s’ha intentat assumir.
Quan la xifra assolida no va arribar a la fiança exigida i a la data imposada, la justícia espanyola va començar a buidar els comptes corrents dels processats, alguns deixant-los absolutament buits i d’altres, si estaven a nom compartit amb la parella, expropiant la meitat del total. A més, abans de saber que la retirada de diners seria tan ràpida, alguns dels processats van oferir els immobles perquè fossin embargats per a evitar, justament, una retirada econòmica, fet que no va servir.
Aquesta situació ha provocat el patiment de molts dels processats i de les seves famílies que han tingut dificultats econòmiques. Les defenses asseguren a La República que hi va haver dues ordres de retirar diners, la segona un cop passat el mes per a assegurar-se a expropiar també els ingressos provinents de les nòmines. Les defenses asseguren que alguns dels processats han tingut dificultats per a arribar a final de mes.
Tal era la velocitat i agressivitat de l’acció judicial que alguns dels processats s’han trobat amb situacions familiars complicades: “els fills d’un d’ells no van poder iniciar un curs perquè no es va poder pagar” posen d’exemple les defenses. Per a evitar que aquesta situació es repetís i amb un nou esforç, amb la Caixa de Solidaritat i altres entitats, es va aconseguir bolcar una nova quantitat de diners que va permetre que no fos necessari, finalment, l’embargament de béns immobles i així arribar als 5,8 milions d’euros de fiança. “La secretària judicial ja ens va deixar clar que només interessen els diners”, narren les defenses.
Ara, però, expliquen els advocats al nostre diari que hi ha uns 580.000 euros d’aquests 5,8 milions que han estat extrets a la força dels comptes d’entre tots els processats, tal com hem explicat. Per això es demana que se segueixi donant diners a la Caixa de Solidaritat per a poder reclamar el retorn d’aquests diners ja embargats als processats.
El criteri d’expropiació de diners dels comptes corrents ha estat general entre tots processats però amb diferents quantitats. “Alguns els han retirat a la força 4.000 euros i d’altres fins a 90.000 euros”, expliquen les defenses.
Asseguren els advocats que els processats estan preocupats sobretot perquè els ha sorprès la cruesa amb la qual s’ha operat amb la prestació de la fiança “no ha tingut precedents, la secretaria judicial té molta pressa”. I afegeixen: “ni en el Suprem va anar així. Normalment s’esperen a la resolució dels recursos i no ho han fet”.
Els lletrats posen d’exemple el cas de Catalunya Caixa on no es va acabar embargant ningú perquè hi havia recursos interposats. També la sorpresa ha estat perquè no s’esperaven mesures cautelars. Ni tan sols el famós jutge Juan Antonio Ramírez Sunyer (ja mort) “no va imposar cap fiança ni altres mesures, només les detencions durant els registres, ara dos anys després de cop i volta hi ha molta pressa i s’actua de forma molt dura i cruel”. Sembla que hi ha una voluntat d’espantar a través de la pressió econòmica acaben concloent.
Aquí, la llista dels 30 processats per Alejandra Gil, la jutgessa del 13 de Barcelona.
Per malversació, desobediència, revelació de secrets i prevaricació:
Aleix Villatoro Oliver, ex-secretari general del Departament d’Exteriors
Per malversació, desobediència i prevaricació:
Joaquim Nin Borreda, ex-secretari general de Presidència
Francesc Sutríes Grau, director general de Patrimoni
Per malversació, desobediència i falsedat documental:
Rosa Vidal Planella, interventora del govern
Per malversació i prevaricació:
Antoni Molons García, exsecretari de Difusió de la Generalitat
Amadeu Altafaj Tardio, exdirector de la representació de la Generalitat davant la UE
Per malversació i falsedat documental:
Albert Royo Mariné, exdirector del Diplocat
Per malversació i desobediència:
Pablo Raventós Saenz, director general d’Unipost
Francesc Fàbregas Bonet, gerent d'”El Vallenc”
Per desobediència i revelació de secrets:
Frederic Udina Abelló, director de l’Idescat
Per malversació:
Jaume Clotet Planas, director general de Comunicació
Josep Ginesta Vicente, secretari general de Treball
David Palanques Bonavia, responsable de l’àrea TIC de Treball
David Franco Sánchez, CTTI
Natàlia Garriga Ibáñez, directora de serveis de Vicepresidència
Rosa Maria Rodríguez Curto, directora general de T Systems
Josué Sallent, director d’Estratègia i Innovació del CTTI
Xavier Puig Ferré, responsable de l’àrea TIC d’Exteriors
Per desobediència:
Meritxell Massó Carbó, secretària general de Comunicació
Núria Llorach Boladeras, presidenta de la CCMA
Montserrat Vidal Roca, àrea de Processos Electorals i Consultes Populars
Vicent Sanchis Llacer, director de TV3
Saül Gordillo Bernárdez, director de Catalunya Ràdio
Martí Patxot Cardoner, director de Comercial i Màrqueting de la CCMA
Mercedes Martínez Martos, responsable de supervisar les obres en una nau que havia de ser el centre de recollida de dades
Joan Manuel Gómez Sanz, cap de Riscos del Centre de Seguretat de la Informació del Consorci de l’Administració Oberta de Catalunya
Josep Masolivé Puig, treballador de Fundacio.cat
José Maria Gispert Giménez, gerent d’Indugraf Offset
Per falsedat documental:
Marta Garsaball Pujol, autoritzada en un compte bancari a Brussel·les de la delegació del govern
Per revelació de secrets:
Daniel Gimeno Alcañíz, responsable del tractament del fitxer de dades del registre de participants en consultes no referendàries