Plataforma per la Llengua denuncia que el 36,6% dels advocats diuen que treballen en català, tot i que el 75,7% es relacionen habitualment en català entre ells. Per tant, les xifres denoten que el català en l’àmbit judicial s’està ofegant.
Són dades de l’enquesta que Plataforma per la Llengua, qui tenia l’objectiu de plasmar els obstacles que s’enfronta la llengua. Les xifres deixen palès que el 63,8% dels advocats són catalanoparlants i que, en el cas dels menors de 41 anys, el percentatge puja al 64,2%. Segons l’enquesta de l’entitat, el 57,3% dels advocats no presenten mai o gairebé mai els escrits en català als jutjats i el 45,8% intervenen sempre o gairebé sempre en castellà als judicis. L’enquesta s’ha fet a 800 dels 32.000 advocats col·legiats a Catalunya per analitzar el nivell d’utilització del català ens els procediments judicials que inicien.
Pel que fa a la llengua amb els clients, el 29,3% diuen que parlen amb els clients majoritàriament en català, encara que puntualment el 80% el fan servir, mentre que el 44,3% diuen que ho fan majoritàriament en castellà. En relació amb la llengua en què presenten els escrits, un 57,3% no ho fan mai o gairebé mai en català. En el cas dels advocats catalanoparlants, aquest percentatge baixa al 40,9%.
D’altra banda, el Departament de Justícia va revelar que només el 6,2% de les demandes judicials es van escriure en català. Aquesta és la xifra més baixa des del 2003.