La plataforma Albera Lliure de Molins (ALLIMO) rebutja l’autorització de la Generalitat a la declaració d’impacte ambiental del parc eòlic Galatea, projectat a la Jonquera. A través d’un comunicat, l’entitat crida a entitats, empreses, administracions i partits a unir esforços per aturar la construcció del parc, que suposarà un greu impacte ambiental a l’entorn natural de la serra de l’Albera.
En l’escrit, ALLIMO assegura que la memòria de la prospecció superficial i l’estudi de patrimonial contenen “greus mancances”, entre elles la no inclusió de l’ermita de Santa Llúcia, que a parer de l’entitat és l'”error més gran” i hauria d’invalidar el projecte. L’ermita està situada a la mateixa distància d’un molí de vent que l’església de Sant Jaume de Canadal, que sí que hi surt”. Al seu entendre, aquesta mancança s’hauria de considerar com una “invalidant del projecte”. En aquesta línia, la plataforma també assegura que un dels aerogeneradors previstos sobresortirà uns 130 metres per sobre del mirador de l’ermita, fet que convertirà “un espai de silenci, excursions, esbarjo i aplecs “en un “lloc desagradable i tenebrós”.
L’entitat també carrega contra el fet que es demanin condicions amb relació al patrimoni cultural i paisatgístic i que, sobre la pedra seca, només es digui que “caldrà evitar qualsevol afecció directa i, per al cas que l’afectació no pugui ser evitada, caldrà dur a terme un estudi de documentació gràfica, topogràfica i fotogràfica, i la seva restitució, en la mesura que resulti viable”. “El que no és diu en el projecte ni en l’acord és que la restitució i/o restauració d’un espai amb orografia abrupta ple de grans afloraments granítics, cabanes i murs de pedra seca és inviable; i més encara quan molts d’aquests elements ni tan sols han estat catalogats”, afegeixen al comunicat.
L’autorització de la Generalitat de Catalunya a aquest projecte, tal com denuncia ALLIMO, obre una porta “perquè les grans empreses energètiques entrin a destruir l’Albera i, un cop oberta, ja ningú la podrà tancar perquè aquesta transició energètica (tan necessària a la comarca i que nosaltres creiem que cal fer en l’entorn de les infraestructures de l’Alt Empordà) serà molt llarga”. A més, afirmen que amb aquest acord es vol trencar la falsa visió que a l’Alt Empordà la Generalitat mai permetrà fer-hi parcs eòlics, però asseguren que ho fan de la “pitjor manera possible”, ja que comencen “degradant irremeiablement l’entorn dels boscos de Canadal i Santa Llúcia, amb un dolmen i una ermita mil·lenaris”.
Per tot plegat, fan una crida pública a unir “forces i esforços” per aconseguir aturar el projecte i impulsar el que fa temps que demanen: la creació del Parc Natural de l’Albera.
COMUNICAT DE L’ALLIMO SOBRE L’ACORD FAVORABLE AL PE GALATEA@ACNgirona @EFEGirona @GironaLV @ElGerio @naciodigital @naciogirona @DiariHoraNova @emporda_info @diariARA @DiarideGirona @elpunt @La_Directa @LaVanguardiaCAT @Per_Energia @VilaWeb @naciodigital @elnacionalcat pic.twitter.com/Q6BTZTVUAh
— LA PIPA (@NOalPE_Galatea) January 25, 2023