El nou informe de Comissions Obreres (CCOO) “Joves i emancipació a Catalunya i Europa: un estudi exploratori” exposa les enormes dificultats que el jovent català d’entre 16 i 29 anys experimenta a l’hora d’independitzar-se de casa els pares, un fet que sovint és una missió impossible. Segons dades de l’informe, només un 17% dels joves va aconseguir emancipar-se el 2021, i Espanya és un dels països a la cua pel que fa a l’edat d’abandonar la llar familiar, amb la mitjana d’edat situada als 29 anys, mentre que als països nòrdics, per exemple, es troba entre els 20 i els 21 anys, i a la resta d’Europa, als 27 anys.
Tal com exposa l’estudi, Espanya ha vist molt endarrerida l’edat en la qual els joves abandonen el domicili familiar, una problemàtica que també es reprodueix a països com Grècia, Irlanda i Portugal, precisament als que més va impactar la crisi financera del 2008. Tot i que l’atur entre els joves sí que ha remuntat, els salaris no ho han fet, i el jovent no ha aconseguit recuperar el poder adquisitiu perdut 15 anys enrere. De fet, el sou dels menors de 25 anys no arriba ni a la meitat del salari mitjà, i les taxes de parcialitat i temporalitat no han parat d’augmentar.
A més a més, l’informe també destaca que el 30% dels joves, és a dir, 1 de cada 3, està en risc de pobresa o exclusió social. A Barcelona, el jovent ha de destinar pràcticament el 85% del seu salari a pagar el lloguer, mentre que a la resta de Catalunya aquesta xifra també és elevada, concretament del 65%. El límit que es considera assumible se situa en el 30%, segons Catalunya Ràdio. L’estudi subratlla que només el 22% dels joves emancipats viu exclusivament dels seus ingressos.
Amb aquest estudi, CCOO exposa sense embuts la missió impossible que resulta per als joves emancipar-se. El sindicat reclama més inversió i una aposta clara en polítiques públiques d’habitatge, augmentar els salaris del jovent per tal que recuperin el poder adquisitiu, i establir un salari mínim a Catalunya equivalent al 60% del sou mitjà del país.