La CUP assegura que els pressupostos de la Generalitat per aquest 2020 “només persegueixen perpetuar” un model territorial per a l’Alt Pirineu i Aran basat en el turisme i “sense cap projecte viable i diversificat” per aquesta zona, segons ha expressat la formació en un comunicat. En aquest sentit, des del partit critiquen que no hi hagi cap inversió als àmbits de benestar i família, agricultura, ramaderia, habitatge social o indústria i que, en canvi, l’única inversió en aquest darrer apartat de tot Catalunya (164.000 euros) vagi destinada a fer millores a l’estació d’esquí de Boí-Taüll (Alta Ribagorça). A més, lamenten que la partida de turisme també vagi a parar als complexos de neu que gestiona Ferrocarrils de la Generalitat.
En el comunicat, la formació vol posar de manifest que el sector agrícola “té un minúscul pes” al Pirineu, així com el sector secundari que, asseguren, “és pràcticament testimonial”. Així, veuen com un greuge l’alta dependència del territori pel turisme, sobretot a l’Aran. En aquest sentit, es pregunten si les inversions en aquest àmbit “acaben sent part de les millores que el COI demana a la candidatura de Jocs d’Hivern Pirineus-Barcelona”.
Pel que fa a l’habitatge, els cupaires diuen que “és molt sorprenent” que aquesta partida s’acabi destinant, en la major part, a obres de caire cultural com la Casa Haro de Les (Val d’Aran) o la biblioteca de Sort, a més de la urbanització de la zona de l’Horta del Valira de la Seu d’Urgell. Així, assegura que la zona esta patint “una enorme gentrificació de lloguer turístic i de segones residències” i que “l’accés a l’habitatge a l’Alt Pirineu i Aran no és cap prioritat pel Govern”.
Dins l’àmbit energètic, des de la CUP afirmen que l’executiu “oblida” que té centrals hidroelèctriques amb concessions caducades que han de “revertir a mans públiques” i afegeix que assumir-ne la gestió “podria ser una font d’ingressos” per al Pirineu. També critiquen que no hi hagi “una aposta clara pel transport públic” i que tampoc es vulgui assumir, íntegrament, la gestió de l’Hospital de la Seu d’Urgell, així com tampoc construir una residència a la capital alturgellenca.
Des del partit asseguren que el desequilibri territorial del Pirineu “cada cop s’accentua més” i acaba comportant “envelliment, despoblament, precarització dels llocs de treball, manca d’expectatives de futur per als joves i un parc d’habitatge destinat majoritàriament a segones residències”, segons han expressat a la nota. En aquest sentit, insta a “repensar” el model i apostar per programes per a la fixació de població, la millora de les comunicacions o el desplegament de la fibra òptica, entre d’altres.