Edició 2345

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 26 de desembre del 2024
Edició 2345

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 26 de desembre del 2024

La Conselleria de Salut i Consum de les Balears incompleix la normativa lingüística: ignora l’acord assolit el 2021 per adequar la retolació al català

|

- Publicitat -

L’ONG del català Plataforma per la Llengua denuncia de nou el reiterat incompliment de la normativa lingüística que comet la Conselleria de Salut i Consum del Govern de les Illes Balears, concretament l’article 15 de la Llei de Normalització Lingüística. Els partits del Pacte de Govern, a proposta de MÉS per Mallorca, van arribar a un acord per tal que la Direcció General de Política Lingüística i l’Oficina de Drets Lingüístics es coordinessin amb IB-Salut i adeqüessin tots els indicadors i tota la retolació al català abans del mes d’octubre del 2021. Aquest pacte no només no s’ha complert, sinó que més d’un any després, la Conselleria de Salut no ha posat cap mena de solució a la discriminació lingüística que fa contra la llengua catalana.

Publicitat

L’article 15 de la Llei de Normalització Lingüística estableix que la retolació pública ha de fer-se en català i, si cal, pot anar acompanyada de signes gràfics per als no-catalanoparlants. Malgrat la legislació i l’acord dels partits, continuen havent-hi múltiples cartells escrits “exclusivament en castellà”, tal com denuncia Plataforma per la Llengua.

L’incompliment de la normativa lingüística ha quedat provat gràcies a la campanya engegada per l’entitat, sota el nom #NormalitzaMallorca. A través d’aquesta etiqueta, els voluntaris de Plataforma per la Llengua han documentat gràficament diversos cartells que només estan escrits en castellà, amb l’objectiu de “denunciar la manca de retolació pública en català, conscienciar sobre l’ús del català a la retolació pública i animar els ciutadans a no callar davant les vulneracions dels drets lingüístics“.

L’entitat considera que “el català ha de ser la llengua de l’espai públic perquè és l’única llengua pròpia del territori”, a la vegada que “és la manera de fer-la imprescindible i de crear la necessitat que tothom l’aprengui”. Amb tot, des de Plataforma per la Llengua asseguren que continuaran “fent pressió als partits perquè actuïn de manera immediata per a garantir els drets lingüístics de la ciutadania”.

Et pot interessar  Polònia diu que l’oficialitat del català es tornarà a tractar al Consell de la UE “si hi ha voluntat” entre els estats
Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut