Edició 2373

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 23 de gener del 2025
Edició 2373

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 23 de gener del 2025

Jaume Clotet guanya el Pla amb ‘La Germandat de l’Àngel Caigut’ i César Pérez Gellida, el Nadal amb ‘Bajo tierra seca’

Com de costum, el català continua marginat, amb 10.000 euros de premi, mentre que l'espanyol són 30.000

|

- Publicitat -

L’escriptor i periodista Jaume Clotet ha guanyat el 56è Premi Josep Pla amb ‘La Germandat de l’Àngel Caigut’, i l’autor de novel·la negra César Pérez Gellida, el 80è Premi Nadal amb ‘Bajo tierra seca’. Dues obres emmarcades en el gènere del thriller. L’obra de Clotet és un thriller actual amb elements històrics amb un monjo de Montserrat i una mossa d’esquadra com a protagonistes, mentre que la història escrita per Pérez Gellida tracta sobre una enigmàtica i seductora vídua que a l’Extremadura de principis del segle XX va marcar el destí d’aquells que es van creuar amb ella. Els guanyadors han rebut el premi aquesta nit al tradicional acte a l’Hotel Palace de Barcelona. Les dues novel·les sortiran el 7 de febrer de la mà de Destino.

Publicitat

Clotet ha explicat, després de rebre el guardó, que la novel·la guanyadora del Pla és un thriller amb base històrica i és un viatge pel regne llatí de Jerusalem del segle XIII fins a la Barcelona del segle XXI al voltant d’un secret. ‘La Germandat de l’Àngel Caigut’ narra una missió en què es juga la guerra entre el bé i el mal, que pot posar en risc els fonaments de la mateixa Església Catòlica. La novel·la comença a Acra a Terra Santa l’any 1291, on un grup de templers fugen de l’agonitzant regne de Jerusalem i s’emporten un gran secret de la cristiandat.

El periodista situa la novel·la a Barcelona i Terra Santa amb diversitat de llocs i hi ha un monjo de Montserrat i una mossa d’esquadra com a protagonistes.

Clotet ha apuntat que per a ell la zona de confort ha estat fer novel·les històriques perquè es basen en elements històrics i amb personatges reals i el guió et ve molt marcat pels fets reals. “En aquest cas, però, el repte era fer una part de ficció”, ha assenyalat, tot i que ha afegit que “hi ha elements històrics i religiosos reals”.

El periodista ha dit que des de fa deu anys que explica contes a les seves filles i que amb el temps han agafat l’hàbit de la lectura. “Escriure és una cosa molt important, però llegir ho és encara més. Animo la gent a llegir i a ensenyar a les noves generacions a llegir perquè és el millor que podem fer en aquest país”, ha destacat.

Clotet ha remarcat que el Premi Josep Pla és molt estimat i esperat pel públic i ha manifestat que rebre el guardó té un element impulsor i que per a ell ha de suposar una incursió en el terreny literari. “Dins de tot periodista sempre hi ha un petit escriptor”, ha afegit.

Clotet ha estat subdirector de l’ACN i director general de Comunicació del Govern i va guanyar el XX Premi Néstor Luján de novel·la història amb l’obra ‘El càtar proscrit’. És coautor de la novel·la ‘Lliures o morts’ i del llibre de no-ficció ‘50 moments imprescindibles de la història de Catalunya’.

El Premi Josep Pla de prosa en llengua catalana ha rebut 37 obres i els organitzadors van remarcar que hi havia tot tipus de propostes com per exemple dietaris, novel·les històriques, de gènere fantàstic o de caràcter intimista. El jurat del guardó el forma Laia Aguilar, Marc Artigau, Montse Barderi, Manuel Forcano i Glòria Gasch. La dotació econòmica del Premi Josep Pla és de 10.000 euros i l’obra guanyadora de l’edició anterior va ser ‘La llei de l’hivern’, de Gemma Ventura.

Et pot interessar  David Bueno guanya el Premi Josep Pla amb l’assaig ‘L’art de ser humans’

Premi Nadal

César Pérez Gellida ha guanyat el Premi Nadal amb ‘Bajo tierra seca’, un thriller coral, en la línia del que ha escrit l’autor en les seves obres anteriors, sobre una enigmàtica i seductora vídua que a l’Extremadura de principis del segle XX va marcar el destí d’aquells que es van creuar amb ella. A ‘Bajo tierra seca’, després de l’incendi de la hisenda de la protagonista, la vídua desapareix i comença una investigació per saber què ha passat i que ha estat d’ella.

Després de rebre el guardó, César Pérez Gellida ha apuntat que el llibre és “un thriller molt negre amb un transfons polític i social que condiciona la novel·la i on es posa de manifest que l’hostilitat pot condicionar les persones i fer-les molt més hostils”.

César Pérez Gellida ha indicat que hi ha dues paraules en castellà que sempre li han cridat l’atenció per la seva sonoritat i significat: alegria i gràcies. “Alegria és el que tinc ara mateix” i “sento l’alegria del reconeixement, de ser mereixedor d’aquest premi en un any tan especial ja que són 80 anys del Nadal”, ha assenyalat.

L’escriptor César Pérez Gellida ha dit que Antonia Monterroso és el personatge que “més impactarà els lectors” perquè és una dona que tot el món coneix però ningú sap qui és. “És una dona molt atractiva per l’època i molt directa i ha lluitat contra gairebé tot”, ha avançat. Tot i això, ha afegit, que la seva conducta generarà dubtes al lector: “És una dona que no deixarà indiferent”. La novel·la en si és “un engany”, ha apuntat, “pàgina rere pàgina es posa en dubte els plantejaments dels capítols anteriors”.

El jurat ha destacat la personalitat estilística de la novel·la de l’autor d’obres com ‘Astillas en la piel’, ‘La suerte del enano’, ‘Memento mori’ i ‘Nos crecen los enanos’.

El Premi Nadal de Novel·la ha arribat a la 80a edició i va rebre un total de 824 obres procedents de l’Estat, així com d’altres països del món. Segons els seus organitzadors, aquestes reflectien “la diversitat i riquesa del gènere” amb un predomini de la novel·la negra i el thriller. Moltes de les obres tenien un rerefons “feminista” i abunden altres propostes literàries situades en el present i amb un caràcter intimista. La dotació d’aquest guardó és de 30.000 euros.

El jurat del Premi Nadal del 2024 està format per Inés Martín Rodrigo, Care Santos, Lorenzo Silva, Andrés Trapiello i Emili Rosales. La novel·la guanyadora de l’any passat va ser ‘Nosotros’ de Manuel Vilas.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí