L’exlíder de Podem i exvicepresident del Gobierno, Pablo Iglesias, ha qualificat d'”ingenu” pensar que es pot arribar a un acord amb el PP per renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ).
“Cal reformar el sistema d’elecció de vocals per posar fi, d’una vegada, al bloqueig”, ha sostingut en la seva primera columna d’opinió després de deixar la política, que ha fet en el diari Ara.
Iglesias ha titllat d’ocupació il·legítima els més de mil dies que el CGPJ ha estat sense renovar-se i ho ha atribuït a “una evident connivència entre un PP que bloqueja amb excuses canviants i un president del Consell que ha continuat fent nomenaments que no molesten el PP”, en referència al president del Tribunal Suprem i del CGPJ, Carlos Lesmes.
L’exlíder del partit lila ha criticat que el líder del PP, Pablo Casado, “no té el més mínim incentiu per complir aquesta Constitució en la qual tant s’escuda per atacar els seus adversaris”, i ha sostingut que hi ha diverses investigacions periodístiques que mostren els vincles amb el PP de vocals del Consell i de jutges del Suprem.
Iglesias ha opinat que el veritable problema de la independència judicial a Espanya no és el caràcter conservador que atribueix a bona part de la judicatura, sinó el PP, partit que ha acusat de “controlar certs jutges”.
La seva aposta passa pel criteri d’alguns juristes de mantenir la majoria de 3/5 per a una primera votació, però, en cas que no s’aconseguís aquesta majoria, optarien per “establir la combinació d’una majoria absoluta amb l’acord de la majoria dels grups parlamentaris de les cambres en una segona votació “.
Actualment, els 20 membres del CGPJ són elegits per una majoria qualificada de 3/5 de les cambres –10 pel Congrés i 10 més pel Senat– i el president del Consell és elegit pel ple del CGPJ entre membres de la carrera judicial o juristes d’una competència reconeguda.
Iglesias no ha fet gens d’autocrítica sobre les seves funcions en el Gobierno, ni tampoc ha valorat les acusacions de Casado que afirmen que l’executiu espanyol vol canviar el CGPJ per polititzar-lo. Aquest sistema d’elecció no compleix amb la recomanació de la Unió Europea. Apunta que no té sentit que tots els magistrat encarregats de valorar l’actuació del poder polítics siguin escollits pels membres del poders polítics que seran controlats.