Edició 2373

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 23 de gener del 2025
Edició 2373

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 23 de gener del 2025

Google continua discriminant el català i els catalanoparlants responen insistint-li perquè mostri resultats en català

|

- Publicitat -

Setmanes enrere, es feia palès que el cercador més utilitzat i famós del món, Google, discriminava la llengua catalana relegant-la a un segon pla per darrere de la castellana, fins i tot quan les cerques es feien en català o el programari estava configurat en català. Sovint, els resultats en llengua catalana, tot i pertànyer a pàgines ben posicionades i amb un gran nombre de visites, es mostraven després d’altres resultats en anglès o francès.

Publicitat

La discriminatòria situació està motivada per un canvi en l’algoritme de Google, el qual, en ser secret, es desconeix i no pot configurar-se a gust de l’usuari. De fet, molts usuaris de Google van decidir traslladar el seu malestar a Twitter, tal com diversos experts recomanaven fer, per tal que l’empresa s’adonés de la gravetat de la situació i pogués tenir-ho en compte per tal de revertir-la. No obstant això, ha passat més d’un mes des que els usuaris van començar a presentar les seves queixes i, de moment, el cercador continua prioritzant els resultats de cerca en totes les llengües, excepte la catalana

Això ha fet que els usuaris tornin a Twitter a reclamar el seu dret d’accedir als resultats de cerca en català, tal com havien estat fent fins al mes de desembre, i demostrar així també que la llengua catalana és el primer idioma de milers de persones. Amb el missatge en anglès “Dear Google, my main language is Catalan. I am dissappointed to see that recently in my searches I frequently receive Spanish language page links above the same information in Catalan. Can you look into this? Thanks”, reclamen al cercador que treballi a trobar l’arrel del problema i posar fi a la discriminació lingüística cap al català.

Et pot interessar  Puigdemont deixa en evidència el PSC per permetre que un regidor titlli de "nazi" els catalanoparlants

El missatge s’ha compartit centenars de vegades a Twitter, i la campanya compta amb el suport de personalitats independentistes com el president a l’exili, Carles Pugidemont.

Softcatalà, l’organització per l’ús del català a les noves tecnologies, va poder constatar que aquesta realitat de discriminació lingüística des de Google afecta principalment als webs multilingües, com és el cas per exemple de la Viquipèdia, o de molts mitjans de comunicació. L’organització recomana, a banda d’informar a Google de la problemàtica, continuar utilitzant el cercador i fer les cerques en català, i no fer clic a la primera pàgina que aparegui, sinó navegar fins a trobar els resultats en català.  

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí