Els exconsellers Joaquim Forn i Carles Mundó han formalitzat l’ingrés de la correspondència rebuda a la presó a l’Arxiu Nacional de Catalunya (ANC). La família de l’exconseller d’Interior ha dipositat 15 carpetes amb 1.500 cartes. Els seus familiars n’han tingut cura i han fet la classificació, d’acord amb els criteris tècnics que l’ANC, va facilitar, a petició d’ells, a les famílies dels membres del Govern i les entitats socials sobiranistes de presos i exiliats des dels Fets d’Octubre de 2017. L’exconseller de Justícia ha formalitzat el lliurament de 1.856 cartes, 146 targetes postals i 1 llibre fotogràfic de record rebuts a la presó d’Estremera durant els seus 33 dies d’empresonament, entre el 2 de novembre i el 4 de desembre de 2017.
La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, acompanyada de la directora general del Patrimoni Cultural, Elsa Ibar, i el director de l’Arxiu Nacional de Catalunya (ANC), Francesc Balada, han rebut aquest dijous a Mundó i a la família del conseller Joaquim Forn a la seu de l’Arxiu Nacional de Catalunya, a Sant Cugat del Vallès. Ponsa ha agraït l’acollida d’aquesta correspondència a l’Arxiu Nacional, “el garant de la història col·lectiva del nostre país”.
Laura Masvidal, esposa del conseller Joaquim Forn, ha afirmat que “tenen el convenciment que la història la fan les persones i per tant, estan dipositant una part molt valuosa de la història”.
Mundó, per la seva part, ha manifestat la voluntat d’altres presos i exiliats d’afegir-s’hi, i ha dit que li consta que ja ho estan treballant la presidenta del Parlament Carme Forcadell, i el conseller Josep Rull.
L’Arxiu Nacional de Catalunya ha creat una nova col·lecció amb el nom Col·lecció de cartes dels presos i exiliats per l’autodeterminació de Catalunya | ANC1-1306, amb la voluntat d’aplegar i preservar en un futur la correspondència rebuda pels presos polítics i exiliats.
Els primers contactes i l’avaluació inicial
La voluntat de creació d’aquesta col·lecció arrenca la primavera de 2018 quan per iniciativa de Laura Masvidal, esposa de Forn, l’ANC inicia els contactes amb familiars dels presos i exiliats, amb relació a la gestió de l’enorme volum de cartes que rebien aleshores a la presó i així aconseguir una correcta gestió per al seu ús i conservació futura.
Una primera reunió amb Meritxell Lluís, presidenta de l’Associació Catalana pels Drets Civils, que representa les famílies dels presos i exiliats polítics, va permetre copsar la feina de catalogació feta fins aleshores en el cas de la documentació del conseller Josep Rull i les seves necessitats. Des de l’Arxiu Nacional es van transmetre a l’associació quins eren els criteris tècnics més adients per dur-la a terme i es van facilitar eines informàtiques ajustades al cas concret per permetre que la tasca feta per les famílies fos compatible amb la seva conservació posterior a l’arxiu.
Una vegada incorporada la documentació dels consellers Mundó i Forn, amb els successius ingressos que s’incorporin a la col·lecció pròximament, el centre durà a terme el tractament arxivístic, amb l’objectiu que sigui accessible a través de la identificació de tots els corresponsals possibles.