Nova victòria per la llengua catalana i els seus parlants. La popular cadena de menjar ràpid ‘Five Guys’ ha incorporat el català a la seva carta, un fet que no hagués estat possible sense la contundent acció organitzada per Plataforma per la Llengua i els voluntaris de l’entitat. El febrer del 2022, la Plataforma va organitzar un acte de protesta amb desenes de voluntaris per reclamar a la cadena que deixés de menystenir i invisibilitzar la llengua catalana, a la vegada que la instava a complir amb el Codi del Consum i la normativa lingüística.
L’acció promoguda des de l’entitat més d’un any enrere va deixar imatges com la de desenes de persones demanant la carta en català i interposant diverses reclamacions contra la cadena per no disposar-ne. Durant la protesta també van viure’s moments de tensió, com ara l’establiment negant-se a admetre les reclamacions, o la policia fent acte de presència.
Finalment, la Plataforma per la Llengua va aconseguir interposar les queixes i fer arribar les denúncies de les desenes de consumidors a l’Agència Catalana de Consum, que va denunciar per la via administrativa la cadena ‘Five Guys’ per incomplir el Codi de Consum català. Més d’un any després, el procés ha conclòs satisfactòriament i la cadena de menjar ràpid ja disposa de cartes en català. El mateix dia de la protesta contra ‘Five Guys’, els voluntaris de l’entitat també van protestar contra la cadena ‘Surf House’, que tampoc no disposava de cartes en llengua catalana. Aquesta, després que tant Plataforma com l’Agència Catalana del Consum interposessin les seves respectives denúncies, també ha acabat incorporant la llengua catalana a les seves cartes.
▶️ [VÍDEO] Desenes de voluntaris col·lapsen dos restaurants que no tenen la carta en català
Mobilitzem una seixantena de voluntaris per denunciar la vulneració dels drets lingüístics dels consumidors en dos establiments de @FiveGuys_ES i @surfhousebcn
👉 https://t.co/1KSmx1Dwjm pic.twitter.com/mepJgJLPJR
— Plataforma per la Llengua (@llenguacat) April 5, 2022
L’entitat, tot i que celebra l’èxit de les contundents accions reivindicatives, lamenta que la incorporació del català és una obligació legal aprovada pel Parlament de Catalunya que s’incompleix constantment, especialment per part de les grans multinacionals.