Dues maneres de fer ben diferents: l’anglesa i l’espanyola. Dues nacions colonitzadores i que són els exemples contradictoris per a explicar els processos de descolonització mundials: a la força i amb guerra o intentant seduir amb bones maneres aquells que volen marxar. Un bon exemple d’això és com la nació anglesa ha aconseguit mantenir fins avui dia la Commonwealth i, en canvi, els moviments anti-hispans a Sud-amèrica són cada dia més forts.
Sigui com sigui, aquest fons democràtic intrínsec en els estats anglosaxons s’ha tornat a posar de manifest amb l’editorial del prestigiós diari britànic Financial Times. El rotatiu, sota el títol “Ha començat una nova batalla per la independència d’Escòcia”, tot i declarar-se un fervorós defensor de la unitat del Regne Unit, assegura que el Brexit obre la porta, de manera legítima, a plantejar-se un nou referèndum.
De fet, fins i tot assegura que si els partits que donen suport “inequívocament” al referèndum tenen majoria, el 2021 s’hauria de celebrar un nou referèndum a Escòcia.
A més, explica que, llavors, la feina serà del govern britànic d’intentar convèncer als Escocesos que votin pel ‘No’.
El diari econòmic internacional segueix de ben a prop els casos d’Escòcia i Catalunya. Ahir mateix també posava a la portada el cas de la immunitat del president a l’Exili, Carles Puigdemont.
FT View: Boris Johnson is right to refuse Nicola Sturgeon’s calls for a new referendum in 2020. The SNP’s 45% share of the Scottish vote in the general election is no independence mandate https://t.co/HZP32lvBvo
— Financial Times (@FinancialTimes) December 23, 2019