La Federació Catalana d’Associacions d’Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm) i Spain Nightlife han demanat aquest dilluns a l’Audiència de Barcelona ser acusació popular en el cas Alves per agressió sexual. La petició, a la qual ha tingut accés l’ACN, arriba després que el jutjat d’instrucció número 15 rebutgés el 6 de febrer passat que les dues entitats es personessin en el cas.
En el recurs d’apel·lació presentat, la patronal argumenta que hi ha un interès “legítim” per personar-se perquè Fecasarm i Spain Nightlife representen els interessos del sector de l’oci nocturn i han d’actuar davant de “fets greus” per “protegir el prestigi i reputació” del sector, la imatge del qual consideren que es veu danyada. A més, també al·leguen que és d’interès “general” fer-ho per prevenir futures accions similars en locals d’oci nocturn.
En les al·legacions presentades, la representació legal de les entitats de l’oci nocturn considera que el jutjat limita “de manera injustificada i arbitrària” la facultat de l’acusació popular. De fet, considera que el jutjat “confon” la figura de l’acusació popular amb la particular i defensa que es pot ser acusació popular sense necessitat de ser “el perjudicat directe del fet delictiu”.
A més a més, es considera que s’ha vulnerat el dret a tutela judicial efectiva, es remarca que personar-se com a acusació popular és “un dret fonamental” i es defensa que es va fer de forma correcta.
El precedent d’Igualada
En el recurs presentat, s’esmenta com a argument per reforçar la petició de Fecasarm i Spain Nightlife el precedent del cas de la violació i l’agressió sexual d’una menor a Igualada, en què sí que es va admetre Fecasarm com a acusació popular. El jutjat d’instrucció d’Igualada, es remarca, ho va admetre tot i que els fets van tenir lloc fora de la discoteca. És per això que en el cas Alves encara creuen que està més justificada la connexió, ja que els fets van tenir lloc dins d’un local, i no als voltants d’aquest.
D’altra banda, en el recurs s’adjunten altres casos en què Fecasarm ha exercit d’acusació popular en els darrers quinze anys en altres procediments relatius a delictes greus ocorreguts en l’interior o als voltants dels locals d’oci nocturn.
Forma del procediment
Sobre la forma del procediment, es justifica que no van ser les entitats qui van interposar querella criminal o denúncia, sinó que van sol·licitar ser acusació popular en la causa un cop el procediment ja estava en curs i la víctima s’havia personat i s’havia iniciat la investigació. Es replica també al jutjat que el Codi Penal no exclou en cap cas l’acusació popular de perseguir delictes sexuals.