El ponent de l’informe del Consell d’Europa que analitza el cas de l’1-O, Boriss Cilevics, ha criticat durament l’Estat espanyol per la sistemàtica repressió a l’independentisme. En aquest sentit, ha rebutjat que es mantinguin les euroordres contra Carles Puigdemont i els consellers exiliats a Bèlgica. “Les ordres de detenció i peticions d’extradició no tenen cap sentit en vista dels indults atorgats als nou catalans empresonats pels mateixos motius pels quals són reclamats els que viuen fora”, ha assenyalat.
Així mateix, s’ha mostrat decebut en veure que s’estan “qüestionant” els indults als líders independentistes. “Veuria molt poc usual i desafortunat que els indults, un cop anunciats i implementats per alliberar els nou presos, s’anul·lessin”, diu el letó en un informe en què fa el seguiment del compliment de les recomanacions a l’Estat aprovades per l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa ara fa un any.
També lamenta que es mantinguin les causes obertes contra càrrecs de baix rang per l’1-O, així com que s’hagi sancionat els successors dels líders independentistes empresonats per “accions purament simbòliques que expressen la seva solidaritat amb els detinguts”.
La ‘no’ reforma dels delictes de rebel·lió i sedició
En l’informe, Cilevics apunta que “desafortunadament” la reforma dels delictes de sedició i rebel·lió no està “en l’agenda legislativa”. Segons ell, és “clau” la reforma d’aquests delictes per “assegurar el compliment dels estàndards del Consell d’Europa”.
A més, el letó considera que l’Estat ha d’assegurar que el delicte de malversació “s’aplica d’una manera en què la responsabilitat es té només quan es poden provar pèrdues efectives i quantificades al pressupost o actius de l’estat”.
Cilevics considera “particularment interessant” el ‘cas Voloh‘. “En la meva opinió, si les suposades activitats de traïció poden ser provades, el ‘cas Voloh‘ seria un exemple de causa penal legítima contra certs partidaris del moviment independentista català”.
L’informe també menciona el ‘Catalangate‘, el qual considera un fet lligat a la “crisi” derivada de l’1-O. Segons el ponent, cal investigar els casos d’espionatge amb aquest programari per “restaurar la confiança en les institucions espanyoles, també a Catalunya”.
Finalment, Cilevics conclou l’informe amb una crida al diàleg entre Catalunya i l’Estat. El ponent de l’informe apunta que les “diferències polítiques”, incloses “qüestions delicades”, s’han de poder resoldre amb “compromisos” i “sense recórrer a la llei penal”.
Castel critica que es volgués “mantenir en secret” l’informe
La senadora d’ERC i membre de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa, Laura Castel, ha criticat que “la majoria de representants espanyols” a l’Assemblea “no volgués fer públic el nou posicionament de Cilevics“.
“Volien mantenir en secret l’informe de seguiment”, ha denunciat Castel, per “mantenir a l’ombra les veritats i les vergonyes d’Espanya”.