El Parlament ha aprovat instar el Govern a rescindir de “forma immediata” el contracte del Departament de Salut, dirigit per ERC, amb la filial de Ferrovial sobre el seguiment dels casos positius de Covid-19. Tots els grups han votat a favor d’aquest punt d’una moció de la CUP menys Cs i PPC, que s’hi han abstingut. Els populars argumenten que no tenen la informació per saber qui pagarà la indemnització a l’empresa. ERC i JxCat també han votat a favor d’aquest punt. JxCat celebra la “rectificació” del Govern que s’ha compromès a fer marxa enrere mentre que el diputat d’ERC Ernest Maragall demana als grups que no s’instal·lin en l’anècdota i ha apostat per una nova legislació per evitar la concentració de contractes en grans empreses.
La diputada de la CUP Maria Sirvent ha preguntat al Govern per què va decidir adjudicar “a dit” un “servei tant important” a una filial de Ferrovial i ha assenyalat els “casos de corrupció” associats a aquesta empresa i les denuncies per “precarització laboral”. Així mateix, ha reclamat a l’executiu català que resolgui la “gran incògnita” i digui quan costarà rescindir aquest contracte. “Esperem que no sigui la gent qui ho hagi de pagar i siguin els responsables del Govern els qui ho assumeixin”, ha afegit.
En la mateixa línia, el diputat dels comuns David Cid ha defensat que és l’atenció primària qui ha de fer el seguiment dels casos de Covid-19 i que no cal externalitzar aquest servei. “Si cal, qui hagi pres la decisió que assumeixi les seves responsabilitats”, ha afegit assenyalant el Departament de Salut.
Per al diputat de JxCat Lluís Guinó el Govern ja ha reconegut que el contracte amb la filial de Ferrovial és “incoherent” amb empoderar l’atenció primària i que, per això, l’executiu” ha anunciat que rectificarà.
I el diputat d’ERC Ernest Maragall ha recordat que Departament de Salut està treballant per prendre la “millor decisió” sobre aquesta qüestió. I ha demanat als grups que “no s’instal·lin en l’anècdota” sobre el contracte a la filial de Ferrovial i mirin més enllà. “Oi que tots volem impedir una concentració de contractes en mans de grans empreses? Per això volem una nova legislació”, els ha interpel·lat.
Per la seva banda, el diputat del PPC Santi Rodríguez ha argumentat que no tenen la informació sobre la indemnització que s’haurà de pagar a l’empresa si es capgira el contracte. I per aquest motiu ha esgrimit l’abstenció del PPC en aquest punt. “No volem assumir conseqüències d’un mal govern”, ha conclòs.
La cambra catalana també ha aprovat instar l’executiu a presentar en un mes una modificació dels actuals pressupostos; convocar els ens locals i supralocals per acordar les actuacions necessàries per donar continuïtat a les convocatòries dels fons feder “que tinguin una especial incidència en l’àmbit local”; i que el Govern es posi a treballar ja amb els pressupostos de l’any que ve per presentar-los al Parlament abans del 10 d’octubre, tal com diu la llei. Sobre aquesta qüestió, el diputat Maragall ha dit que el Govern ho farà independentment del que digui la moció perquè és una “obligació legal”.