Els sis sindicats presents a la plantilla del professorat públic han acordat mantenir la vaga del 16 de maig després que l’última reunió amb el Departament d’Educació hagi acabat sense acord. Ambdues parts s’han trobat aquest dilluns a partir de dos quarts de quatre de la tarda, però els sindicats denuncien que Educació no ha presentat cap proposta nova per desencallar el conflicte. Davant d’aquest escenari, i si no hi ha algun canvi d’última hora demà al Consell de Govern, els representants dels docents criden a la vaga el col·lectiu, i recorden que és la mobilització més unitària dels últims sis anys. A més denuncien la manca de “voluntat política” per afrontar les seves demandes perquè, asseguren, hi ha diners per revertir les retallades de la crisi.
Els sindicats d’Educació demanen que el Govern aprovi un decret llei per incrementar el pressupost del Departament en 240 milions d’euros i poder respondre així a les demandes dels docents per començar a “revertir” les retallades “extraordinàries” de la crisi econòmica. Demanen 7.200 professors més, mesura que xifren en 95 milions, o convertir els terços de jornada a mitges jornades, 10 milions més. També consideren “irrenunciable” la reducció d’una hora lectiva, tant a Primària com a Secundària, per recuperar la jornada establerta per al professorat abans de les retallades, fixada en 18 hores lectives a Secundària i 23 a Infantil i Primària.
La reunió d’aquest dilluns s’havia de celebrar al migdia però finalment, el Departament de Treball l’ha ajornat fins a primera hora de la tarda. Entre els sindicats hi havia l’esperança que això respongués a un canvi “positiu” i especulaven que es podria anunciar el decret llei per aprovar-lo aquest dimarts a la reunió del consell executiu. En canvi, han manifestat “sorpresa” pel fet que els responsables d’Educació no han aportat cap proposta nova.
La primera trobada, entre els sindicats, la mediació de Treball i responsables del Departament va ser divendres, i va acabar sense acord. Els sindicats van criticar que Educació enviés tècnics de “perfil baix” a la trobada. Aquesta vegada hi ha assistit el director general del Professorat i Personal de Centre Públics, José Ignacio García Plata, però tampoc s’ha desencallat la situació.
Segons els sindicats, l’increment de professorat previst per al curs vinent, de 329 docents, no respon a l’augment de 62.939 alumnes de la matrícula del setembre vinent. A més recorden que el pressupost del 2019 està per sota del del 2010, igual que la despesa per alumne.
Sense arribar a un acord, els sindicats mantenen doncs la vaga convocada per a aquest dijous, 16 de maig, a l’educació pública. El Govern ha proposat uns serveis mínims del 50% que des de les organitzacions ja han estat criticats.
Des que van anunciar la intenció de convocar una vaga, els sindicats han mantingut diverses trobades amb l’executiu. La primera va ser una mesa sectorial extraordinària on el Departament va assegurar que no podia assumir les demandes a causa de la pròrroga pressupostària i que va acabar amb una tancada dels sindicats a la seu del Departament.
La setmana passada, dimarts, el Marc Unitari de la Comunitat Educativa va presentar les demandes al president Torra, després que els mateixos sindicats haguessin explicat les reivindicacions als grups parlamentaris.
Dijous, hi havia convocada una altra mesa sectorial, ordinària, amb la confecció de les plantilles per al curs vinent a l’ordre del dia. Després de demanar la retirada d’aquest punt en considerar que no es podia planificar en base a la jornada lectiva vigent sinó a la reivindicada, els sindicats es van aixecar de la taula. Divendres, el Departament de Treball va ser escenari de la primera reunió entre el comitè de vaga i Educació per intentar desconvocar l’aturada d’aquest dijous.
Cal recordar que el 7 de maig una delegació sindical del professorat es va reunir amb membres de les comissions d’Economia i d’Educació del Parlament de Catalunya per exposar-los les seves reivindicacions. Segons els sindicats, en aquella reunió se’ls va dir que el Govern disposava de 300 milions d’euros de superàvit per afrontar les seves peticions, unes peticions que es podien vehicular a través d’un decret llei del Govern, que els diputats es van comprometre a aprovar si arribava al Parlament.
En aquella reunió hi havia diputats dels grups parlamentaris que donen suport al Govern, això és ERC i Junts per Catalunya, per la qual cosa, els sindicats lamenten la postura de l’executiu, que atribueixen a “manca de voluntat política”.