Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024
Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024

Els espiats per Pegasus reclamen responsabilitats durant la visita de Sánchez i Von der Leyen

|

- Publicitat -

Els partits i les entitats independentistes han reclamat conjuntament aquest divendres una investigació a fons i transparent sobre l’espionatge per part del CNI mitjançant el programa Pegasus, i dimissions i depuracions dels responsables del ‘Catalangate‘.

Publicitat

ERC, JxCat, CUP, ANC i Òmnium, amb diversos dels afectats mostrant cartells contra l’espionatge, s’han concentrat davant de l’hotel Vela de Barcelona on aquest divendres el president espanyol, Pedro Sánchez, ha assistit a les jornades del Cercle d’Economia. JxCat i la CUP han considerat que la taula de diàleg amb l’executiu espanyol ara no és possible i ERC creu que el president espanyol està “dinamitant” el possible diàleg.

Representants de les cinc entitats han fet arribar una carta a la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, per reclamar una investigació independent, transparent i imparcial per tal de sancionar els responsables del ‘Catalangate‘ i exigir que l’Estat espanyol “aturi l’espionatge il·legal i garanteixi els drets humans”.

En la carta de poc més de tres pàgines, es recorda que el juliol del 2020 ja es va publicar que s’havia utilitzat Pegasus contra nombrosos dirigents europeus, periodistes i activistes pels drets humans a diversos països. Però també alerten que el ‘Catalangate‘ és el cas més gran d’espionatge massiu conegut fins ara i el més ben documentat i certificat.

Així mateix, recorden a Von der Leyen que l’espionatge a independentistes catalans s’ha produït en quatre països europeus, a banda d’Espanya: Bèlgica, Alemanya, França i Suïssa. “Aquesta operació només pot ser interpretada com un atac sistemàtic per monitorar il·legalment un moviment polític de Catalunya”, diuen al text, recordant que el sistema Pegasus només pot ser adquirit per estats, que un extreballador del fabricant israelià NSO va confirmar que l’estat espanyol era client i que l’espionatge es va produir entre el 2015 i el 2021, “durant un període de crisi aguda entre Catalunya i Espanya”.

Denuncien una “violació seriosa” de drets fonamentals

Com que Pegasus pot captar tot el que passa pel mòbil i el seu voltant, els signants consideren que l’ús del programa suposa una violació seriosa del dret a la privacitat, la llibertat d’expressió i de reunió, el dret a la representació política i també el dret de defensa, ja que també van ser espiats alguns advocats mentre durava el judici al Tribunal Suprem per l’1-O. A més, no només va afectar nombroses persones no investigades judicialment, sinó que també produeix un efecte d'”autocensura” a molts periodistes i activistes.

Et pot interessar  Els Mossos certifiquen que Jordi Sànchez i Paluzie van ser espiats amb Pegasus del 2015 al 2020

Però la carta critica sobretot la “falta de mesures immediates per aclarir aquests fets, identificar i castigar els seus responsables i concedir una reparació adequada a les víctimes”. Segons les entitats, això és “incompatible” amb un estat de dret i viola els tractats europeus i internacionals signats per Espanya, inclosa la Convenció Europea dels Drets Humans. Per això, demanen a Von der Leyen que ella i la Comissió prengui les mesures necessàries per exigir responsabilitats a Espanya per aquest “abús sense precedents” i assegurar el respecte als drets fonamentals.

En concret, demanen a la presidenta de la Comissió Europea que garanteixi una investigació “immediata, independent, transparent, imparcial i efectiva” i que s’identifiqui i sancioni els responsables. També volen que Espanya acabi immediatament amb aquesta pràctica i trenqui els contractes amb NSO Group o altres empreses per comprar-los ‘spyware‘. La reparació de les víctimes s’hauria de fer amb un informe complet sobre les converses interceptades per Pegasus, quin tractament se’n va fer i quines persones i autoritats hi van estar involucrades. Finalment, volen que es reformin les lleis per tal de prohibir aquest tipus d’espionatge, establir mecanismes de control i de reparació a les víctimes.

La carta acaba demanant una trobada entre la presidenta europea i una representació de les víctimes. La missiva està signada per Xavier Antich, president d’Òmnium, Elisenda Paluzie, presidenta de l’ANC, Oriol Junqueras, president d’ERC, Jordi Sànchez, secretari general de JxCat, i Carles Riera, diputat de la CUP.

Entre els que han assistit a la concentració davant de l’hotel Vela, a banda de Serret, Maragall, Jordi Sànchez, Riera, Xavier Antich i representants de l’ANC, també hi havia Josep Maria Jové i Xavier Vendrell, d’ERC, Josep Rius, Albert Batet i Aurora Madaula, de JxCat, Eulàlia Reguant i David Fernández, de la CUP, i David Bonvehí, del PDeCat, entre altres.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut