Catalunya tancarà l’any amb 14 milions d’espectadors de cinema, segons les previsions del Gremi d’Exhibidors de Catalunya facilitades a l’ACN. Continua així la remuntada després del daltabaix de la pandèmia i, segons aquesta estimació, s’assoliria gairebé el 75% dels 18,8 milions d’espectadors que tenia el cinema el 2019. Amb tot, els canvis en els hàbits de consum de cinema van fent davallar la freqüència d’assistència a les sales: en quinze anys els catalans han passat d’anar-hi gairebé quatre vegades l’any a menys de dues el 2022 (2,5 immediatament abans de la crisi de la covid-19), segons dades de l’Anuari SGAE analitzades per l’ACN. A Lleida, la ràtio no arriba a una entrada per habitant el 2022, l’any del gran èxit d’Alcarràs’.
La freqüència amb què els catalans van al cinema s’ha anat reduint des de fa dècades, i la pandèmia no ha fet si no accentuar-ho. Segons les darreres dades recollides per l’Anuari de l’SGAE, a Catalunya el 2022 la mitjana va ser d’1,46 vegades (entrades per habitant). Tan sols quinze anys enrere, l’any 2007, la freqüència mitjana se situava en 3,7 vegades l’any. És cert que en aquesta comparativa hi pesa molt l’impacte de la crisi del coronavirus, a partir del 2020. Però si es mira el que passava immediatament abans, l’any 2019 la mitjana se situava ja en 2,5 entrades per habitant, el que significa una caiguda de més del 30% en poc més de deu anys (i això que el 2019 es considera un bon any, “el millor” de la dècada passada segons els exhibidors i d’acord amb les dades).
I si els catalans van anar de mitjana menys de dues vegades al cinema l’any 2022, a la demarcació de Lleida, on històricament hi ha menys consum de cinema a les sales, la mitjana no arriba a una vegada a l’any. Al respecte, la directora del Gremi d’Exhibidors de Catalunya, Pilar Sierra, apunta als problemes estructurals “d’accessibilitat” a les sales en un territori on la població està més “dispersada”, i on a més hi ha menys oferta de cinemes (12) i pantalles (33).
Optimisme dels exhibidors
El 2022 es van vendre a Catalunya 11,2 milions d’entrades, segons dades de l’Anuari SGAE 2022. Això són uns 3,4 milions d’espectadors més que el 2021, un creixement que continua la tendència de recuperació de públic després de la pandèmia (l’any 2020 tan sols es van vendre 4,6 milions d’entrades i 7,8 el 2021), però encara lluny de les xifres del 2019.
Però el Gremi d’Exhibidors de Cinemes ha avançat a l’ACN les seves dades provisionals corresponents al 2023 que els fan ser optimistes. Les xifres d’assistents que ofereixen -proveïdes per l’empresa ComScore- registren 11,6 milions d’espectadors fins a l’octubre d’enguany i això els fa preveure que l’any tancarà amb 14 milions d’assistents, i 96 milions de recaptació a taquilla. En cas d’acabar així, s’arribaria ja al 75% del públic que hi havia el 2019, la freqüència mitjana d’assistència al cinema per habitant ja remuntaria fins a 1,8 vegades l’any -amb tot, encara no arribaria a les dues- i la despesa per persona i any, pujaria fins als 12,3 euros per habitant, fa constar Pilar Sierra.
“Encara que no haguem arribat a les dades del 2019 – el millor de la dècada-, parlar de 14 milions d’espectadors aquest 2023 és una xifra important; la tendència és clara, més lenta del que voldríem, però en la direcció de la recuperació”, declara a l’ACN.
La directora dels exhibidors està convençuda que es tornaran a assolir les xifres de públic d’aleshores. I trasllada la idea que el cinema segueix tenint tirada malgrat que la competència sigui ara “molt més gran” amb l’auge de les plataformes digitals, com il·lustra el fet que el percentatge de llars espanyoles amb accés a Netflix ha passat en quatre anys del 4,6% al 51,6%, segons l’Anuari SGAE. També relativitza la pèrdua d’un centenar sales a Catalunya entre els anys 2000 i 2020 -segons una anàlisi de l’ACN publicada l’any passat-, i diu que el negoci segueix sent rendible pels que romanen. També celebra que moltes distribuïdores hagin tornat a prioritzar les estrenes exclusives a les sales després del parèntesi de la pandèmia, “perquè és on es treu el major rendiment”. “Estem tornant a la normalitat”, assegura.
Baixa la despesa per habitant
Lligat a la reducció de l’hàbit d’anar al cinema, també ha davallat la despesa individual en aquesta activitat. Segons l’Anuari SGAE, A Catalunya, el 2022 no va superar els 10 euros per persona. En concret, va ser de 9,6 euros que, això sí, són dos per sobre de la mitjana de l’Estat (de 7,6 euros), i també la segona despesa més alta per darrere dels ciutadans de Madrid (11,2 euros). De fet, Barcelona, Tarragona i Girona -en aquest ordre- estan entre les deu províncies espanyoles amb més despesa en cinema per persona.
Però la davallada en el consum ja es notava abans de la pandèmia, com es desprèn de la caiguda d’un 21% de la despesa per habitant entre 2007 i 2019, passant de gairebé 20 euros per persona ara fa 16 anys a 15,6 euros abans de la covid-19.
Quant al preu mitjà de les entrades, Catalunya segueix sent la segona comunitat autònoma més cara, i Barcelona la segona demarcació on més car resulta anar al cinema, amb un preu mitjà de 6,6 euros el 2022. Des de l’any 2007 el preu de les entrades s’ha incrementat de mitjana un 10,3%, i on més s’ha enfilat és a Lleida, un 24,2%, passant de 5,3 euros a 6,6 euros. Amb tot, les terres de Ponent són el territori català amb les entrades més assequibles.