L’associació professional de taxistes barcelonins Élite Taxi, coneguda per les seves protestes contra les VTC i aplicacions com Uber, fa un pas endavant en la defensa i reconeixement de la llengua catalana. En un comunicat publicat aquest dilluns, 11 de desembre, Élite Taxi assegura que defensarà que la nova llei del taxi de Catalunya inclogui obligatòriament un nivell B2 de català per tal d’obtenir la llicència, a la vegada que també aposta per cursos de millora i “reciclatge” de la llengua catalana als que ja exerceixen com a taxistes.
Élite Taxi justifica aquesta mesura, entre altres raons, perquè “el català és una llengua amenaçada” que competeix amb altres idiomes majoritaris que “tenen una projecció ideològica imperial”, segons exposen al comunicat. “Si volem que [el català] sobrevisqui, cal protegir i promoure la llengua catalana. Cal que entre tots el parlem i el promoguem, parlant-lo a les nostres famílies i en els nostres llocs de treball i que ho fem gaudint-ho i sense oposar-lo a les nostres altres llengües, sinó compatibilitzant-les i considerant-les un enriquiment” manifesta Élite Taxi.
Aquesta nova reclama del sector del taxi té com a objectiu, d’una banda, evitar els fraus massius que es produeixen en els exàmens d’accés a la professió, en els quals, segons denuncia l’associació “nombrosos taxistes han copiat i/o falsificat els certificats de català“. A la vegada, també vol que s’atengui als usuaris “en la seva pròpia llengua quan puja a un taxi, cosa que per desgràcia actualment no passa”. Per tal d’evitar que aquesta situació es repeteixi, des d’Élite Taxi proposen que la prova d’accés inclogui un apartat de comprensió lectora, redacció, comprensió i expressió orals de la llengua catalana, per tal d’evitar aquest tipus de fraus.
L’associació, que “sempre se situa a favor del que entenem que són reivindicacions, anhels i necessitats populars“, afirma sentir-se compromesa amb el catalanisme, però “sense cap voluntat de fer política nacionalista, que entenem que sempre beneficia les classes dominants d’aquest o de qualsevol altre país”.
“Amb la convicció que es poden construir identitats populars, de la gent que és solidària amb els seus veïns, els companys de treball, que no centra la seva vida l’estatus, el consumisme i el fer-se ric, creiem que el català i la cultura catalana sumen en la construcció d’aquestes identitats populars positives socialment, sense competir amb les identitats d’aquells que tenen orígens i parlen altres llengües de la resta de l’estat o d’altres estats” exposa l’associació al comunicat.
Élite Taxi conclou el comunicat afirmant que el taxi “és un símbol de la ciutat de Barcelona i un servei d’acompanyament a aquells que arriben i es mouen per Catalunya”, i que exerceix com “un aparador i un prescriptor del país”. Per aquest motiu, l’associació defensa que “cal que aquest acompanyament que realitza el taxi excel·leixi i que amb ell es pugui transmetre que aquí hi ha una llengua, una cultura i una història molt dignes de ser tingudes en compte”.
“I el més important”, afegeixen: “Cal que qualsevol persona del país pugui ser atesa en la seva pròpia llengua quan puja a un taxi, cosa que per desgràcia actualment no passa i a la que li hem de posar remei urgentment”.