Els catalans han d’esperar gairebé una mitjana de 7 dies per veure el metge de família des que demanen la cita, segons denuncia l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU). El temps d’espera és concretament de 6,9 dies hàbils, que, d’altra banda, és la xifra més elevada d’arreu de l’Estat espanyol. El termini d’espera pels pacients catalans és molt superior a les 48 hores d’espera màxima que les comunitats autònomes i el ministeri de Sanitat van fixar en el Marc Estratègic per a l’Atenció Primària, aprovat 4 anys enrere. De fet, només el 32% d’aquestes cites compleix actualment aquest compromís, exposa l’OCU.
Aquests són els resultats que es desprenen de l’enquesta que l’OCU va dur a terme entre el 15 de març i el 2 d’abril, i que va comptar amb la participació de 2.261 persones. L’enquesta de l’OCU té en compte només els dies hàbils, aquells en què el Centre d’Atenció Primària està obert, i comença a calcular l’espera a partir de l’endemà en què es demana una cita presencial amb el metge a través del web del Servei de Salut o l’aplicació per al mòbil.
En el cas de cita telefònica, l’espera se situa en 5,5 dies, i pel que fa a les consultes presencials amb infermeria, la demora és de 3,9 dies, una xifra que també és la més alta en comparació amb altres comunitats autònomes. Respecte a les consultes amb pediatria, els CAPs també superen l’objectiu de dos dies d’espera de mitjana, ja que les famílies han d’esperar 3,9 dies de mitjana per poder dur els seus fills. Una vegada més, aquesta és la xifra més elevada de l’Estat, on les consultes presencials se situen en els 2,9 dies hàbils i en els 2,7 en el cas de les telefòniques.
Catalunya encapçala la llista com la regió on més cal esperar per visitar el metge de família. La segueix la Comunitat de Madrid, on el temps d’espera és de 5,7 dies. D’altra banda, Múrcia i Castella i Lleó són les regions de l’Estat on els ciutadans són atesos amb més agilitat, havent d’esperar una mitjana de 2,9 i 3 dies respectivament.