El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, Chakir El Homrani, ha reivindicat aquest dimarts els esforços de la Generalitat i de tot el sector de les residències de gent gran durant la crisi del coronavirus, tot i que ha defensat que “ningú estava preparat per una epidèmia com aquesta”.
“La Covid-19 ha entrat en les residències de Catalunya, com ho ha fet en les de tots els països”, ha manifestat El Homrani en la seva intervenció durant el debat sobre la gestió de les residències, celebrat aquest dimarts al Parlament a petició de PSC, Comuns, CUP i PP.
El conseller ha convidat els partits de l’oposició a proposar alternatives a l’actual model residencial, que ha reconegut “fallit i amb febleses”, i ha demanat un debat sincer als grups i sortir de ple d’aquest dimarts amb compromisos de consens.
També ha demanat disculpes per la situació viscuda en els centres de gent gran durant l’epidèmia: “Em vull disculpar si algú s’ha sentit que no hi hem arribat, i si algunes persones s’han sentit soles; cal fer una mirada autocrítica per donar millor resposta”.
Febleses
Amb tot, El Homrani ha manifestat que les debilitats de sistema vénen de lluny: “ho hem construït entre tots, ho hem heretat”. també ha defensat que el Govern ha fet esforços per enfortir un àmbit marcat per la falta de finançament, l’atomització o la precarietat laboral, entre d’altres problemes.
En aquest sentit, ha assegurat que en els asils s’ha viscut “la irrupció de grans operadors que de vegades posen el benefici per davant de la qualitat del servei” i també que l’Estat ha incomplert els seus compromisos de finançament al sector de la dependència.
“El dèficit de transferències de l’Estat en serveis socials a Catalunya és històric i molt elevat”, ha afirmat el conseller, que ha xifrat el deute anual acumulat de l’Estat durant el període entre el 2008 i el 2019 en 3.649 milions d’euros.
Mesures
El Homrani ha aprofitat la seva intervenció per reivindicar les mesures que ha pres el Govern en l’àmbit de les residències durant l’epidèmia del coronavirus, entre les quals ha destacat compres de material de protecció i d’higiene per valor de 9,88 milions d’euros.
També ha recordat que durant els pitjors moments de la crisi es va traslladar a més de 2.800 usuaris de les residències a nous espais segurs, que va caldre identificar i adaptar; i també que es van fer 2.248 contractes i que es va obrir una borsa de treball amb 4.000 persones inscrites.
Ha remarcat també que es va activar a 277 professionals de l’atenció domiciliària com a reforç i que aquests “van cobrir les baixes de treballadors de les residències, amb més de 3.000 hores de suport”; i ha recordat la intervenció de centres i desinfeccions dutes a terme per la Generalitat.