Edició 2304

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 15 de novembre del 2024
Edició 2304

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 15 de novembre del 2024

El Govern reconeix el Casal Català de Matanzas Gener i Guiteras com a comunitat catalana a l’exterior a Cuba

|

- Publicitat -

El Govern ha aprovat reconèixer oficialment el Casal Català de Matanzas Gener i Guiteras, de Cuba, com a comunitat catalana a l’exterior. Així doncs, passarà a formar part del centenar de casals actius que figuren al Registre de comunitats catalanes a l’exterior amb reconeixement oficial de la Generalitat arreu del món. El Casal Català de Matanzas Gener i Guiteras va ser fundat el 1997 i compta amb 120 socis i, entre les activitats que celebren, hi ha la revetlla de Sant Joan, la Diada de Sant Jordi, la festa de la Colla (un aplec en honor a la verge de Montserrat sorgit el 1875 i recuperat el 1979), la Diada de Catalunya o l’organització de concerts d’havaneres.

Publicitat

El reconeixement oficial com a comunitats catalanes a l’exterior permet que els casals puguin ser beneficiaris de serveis, ajuts i prestacions per part del Govern, participar en el Consell de la Catalunya Exterior i prendre part de diverses trobades.El Casal Català de Matanzas rep el nom en record de les famílies Gener i Guiteras, d’origen català, de Calella i Canet de Mar. Van ser famílies molt actives socialment i cultural a Matanzas a principis del segle XIX.
A Cuba hi resideixen gairebé 3.000 catalans, segons les últimes dades de l’Idescat.

Cuba, origen de la primera comunitat catalana a l’exterior

Cuba és un país on l’associacionisme català té una llarga trajectòria. Tant és així que les comunitats catalanes a l’exterior van sorgir l’any 1840 precisament a l’Havana, la capital cubana, amb la fundació de la Sociedad de Beneficencia de Naturales de Cataluña, l’entitat més antiga i coneguda popularment com a Casal de l’Havana. A finals del segle XIX a l’illa hi havia altres casals catalans com el Centre Català de Santiago de Cuba, el Centre Català de l’Havana o la Germanor Catalana de Camagüey.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut