El Govern té previst aprovar durant la reunió del Consell de Ministres d’aquest divendres la impugnació davant del Tribunal Constitucional (TC) de la resolució del Parlament de creació de la comissió d’investigació sobre la monarquia, segons han informat fonts de Moncloa.
La creació de l’esmentada Comissió es va aprovar el passat dia 7 de març, impulsada per JxCat, ERC, els comuns i la CUP i va comptar amb el rebuig de Cs, PSC-Units i el PP.
Per impedir que aquesta comissió iniciï els seus treballs, el Gobierno ja ha posat en marxa el tràmit demanant al Consell d’Estat el preceptiu informe i aquest divendres porta davant el Consell de Ministres la presentació del recurs davant del Tribunal Constitucional. La previsió és que l’Executiu demani al TC que aquesta Comissió no s’arribi a constituir.
La Comissió d’investigació sobre la Monarquia creada al Parlament pretén investigar les “activitats irregulars o delictives de persones vinculades a la família reial espanyola, incloses les destinades a forçar el trasllat del domicili social de bancs, grans empreses i multinacionals fora de Catalunya després del 1-O”.
Així consta en el text que van presentar els impulsors i que fa a les empreses que van decidir anar-se’n fora d’aquesta comunitat autònoma després del referèndum il·legal.
A més, volen que la comissió investigui les “presumptes comptes irregulars del rei emèrit, Joan Carles I, a Suïssa i altres paradisos fiscals”, i les activitats irregulars o delictives que es puguin derivar de les declaracions que va fer Corinna zu Sayn-Wittgenstein.
Amb la seva creació, el Parlament suma una nova comissió d’investigació en aquest mandat: ja té tres en marxa (sobre els atemptats d’agost de 2017, sobre el projecte Castor i sobre el 155), i altres pendents de validació (sobre les càrregues policials de l’1-O).
L’Executiu de Pedro Sánchez ja va recórrer a finals d’octubre passat davant el TC la resolució aprovada al Parlament el 11 d’aquell mateix mes, contra el Rei i la Monarquia, en veure en aquest text “un nou intent” d’iniciar un altre procés unilateral “que desemboqui en la proclamació d’una hipotètica república” catalana.
La impugnació es va presentar tot i el criteri contrari expressat pel Consell d’Estat, que en l’informe encarregat pel Govern va exposar que la moció del Parlament no constituïa “objecte idoni per a la seva impugnació”. El Govern no va compartir llavors aquesta argumentació i va acudir al Constitucional.
AMPLIACIÓ.- L’Estat recorre les mocions de reprovació del rei a 9 ajuntaments i 1 consell comarcal de la demarcació de Lleida
L’Estat també ha portat als jutjats 9 ajuntaments i 1 consell comarcal de Ponent i el Pirineu per aprovar una moció de suport a la reprovació del rei del Parlament. Són el de la Fuliola i Tornabous, a l’Urgell, Torà (Segarra), Alcarràs (Segrià) Balaguer i Albesa a la Noguera, la Seu d’Urgell (Alt Urgell), Sarroca de Bellera (Pallars Jussà), Bell-lloc d’Urgell (Pla d’Urgell) i el Consell Comarcal de l’Urgell. Així ho han confirmat fonts de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI). La intenció dels recursos és aconseguir que s’anul·lin els acords dels plens. El jutjat, en l’avís, dona 20 dies als consistoris denunciats per trametre l’expedient administratiu. La mateixa moció es va aprovar a un centenar d’ajuntaments d’arreu de país i 24 han rebut la denúncia. Des del món municipalista es preveu que arribin nous requeriments els propers dies.