El 30 de gener del 2018 hi hagué un daltabaix al Parlament de Catalunya i l’inici d’una llarga i fatigosa mort anunciada entre les relacions d’ERC i JxCat quan el president del Parlament, Roger Torrent, va evitar que la cambra catalana investís Carles Puigdemont a distància al·legant que protegia així les institucions i els diputats catalans davant la possibilitat de desafiar l’Estat i que aquest tornés a exercir la seva repressió amb virulència a Catalunya.
Ara, amb el coronavirus destrossant l’economia d’occident i les butxaques dels ciutadans més vulnerables, s’ha demostrat que la coartada de l’Estat per a impedir que el president a l’exili tornés a ser investit no s’aguanta per enlloc en ple segle XXI.
Per una banda, Pedro Sánchez es reunirà a distància aquest dissabte amb els presidents autonòmics per tractar de coordinar la gestió del coronavirus. Per l’altra, l’Eurocambra ha cancel·lat les votacions i s’ha anunciat que els líders europeus es reuniran per videoconferència per coordinar la resposta coordinada contra l’epidèmia.
Per acabar-ho d’adobar, el president de França, Emmanuel Macron, ha fet un tuit on assegura que “davant del Coronavirus, no deixem lloc a l’especulació i la inestabilitat. Europa haurà de fer tot el necessari en salut i en termes econòmics” i se’l pot veure a ell davant un monitor amb una connexió múltiple, dirigint el país telemàticament.
Tot plegat ha fet que el conseller de Polítiques Digitals i Administració consideri que sí que es pot governar telemàticament i ha recordat a la justícia espanyola que va dir a Puigdemont que no es podria timonejar un país a través de WhatsApp. També l’advocat del president a l’exili, Gonzalo Boye, feia una reflexió semblant, recordant que el TC va aplicar una mesura només per Catalunya quan s’ha demostrat que sí que es pot treballar telemàticament a gran escala i pilotant grans responsabilitats.
Governar Europa telemàticament.
Un bon moment per recordar quan ara fa 2 anys l’Estat espanyol va impedir la investidura telemàtica de @krls Puigdemont amb l’argument que no es podia governar Catalunya per WhatsApp. #RepúblicaDigital https://t.co/8zKgtiS7jF— Jordi Pu1gnerO (@jordiPuignero) March 11, 2020
Pero eso fue en el caso de Catalunya porque ahora parece que ha de puede tanto a nivel de Consejo Europeo y Conferencia de Presidentes… resoluciones que no resisten la realidad: https://t.co/v8Gu1hFT1l
— Gonzalo Boye (@boye_g) March 11, 2020