El mes d’agost ha estat càlid o molt càlid al conjunt de Catalunya sense excepció, i en alguns punts la temperatura mitjana ha estat superior a la de l’agost del 2003, fins ara el més càlid, segons els registres del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). La pluviometria ha estat molt irregular, i l’SMC el qualifica de plujós a la major part de territori, i de molt plujós a la Terra Alta i en àrees del Pirineu, Prepirineu i Catalunya Central. A la resta ha estat sec o molt sec en conjunt, sobretot al litoral Nord i Sud, i en àrees del prelitoral i Ponent. La primera quinzena va ser excepcionalment càlida, mentre que la segona ha registrat tempestes i fenòmens de temps violent.
En concret, la primera quinzena del mes va estar marcada per una falca anticiclònica i una massa d’aire molt càlid i persistent amb una temperatura de 20 a 25 graus a uns 1.500 metres d’altitud. La temperatura va ser excepcionalment elevada a bona part de la vall de l’Ebre i també es van superar els 40 graus a punts del litoral del Baix Ebre i del Baix Camp.
A partir de la segona meitat del mes, un marcat solc en altura amb un estrangulament d’aire relativament més fred a nivells mitjans i alts de la troposfera ha afavorit la formació de potents tamborinades de distribució espacial i temporal irregular. Les tempestes de final de mes sovint han anat acompanyades de pedra grossa (més de 2 cm) fins i tot a zones del litoral, amb presència en alguns casos de fenòmens de temps violent.
Precisament, aquest dimarts ha tingut lloc una pedregada a l’Empordà que l’SMC considera “històrica”, amb pedres de fins a deu centímetres a la Bisbal, la pedra més gran registrada a Catalunya. Cal recordar que en el marc d’aquesta pedregada una nena de 20 mesos va morir per l’impacte d’una pedra.