Les notícies que publicava el diari Publico sobre el fet que l’Imam de Ripoll era confident del CNI i les relacions obscures de l’Estat amb els atemptats del 17-A del 2017 a Catalunya han obert la porta a moltes teories conspiratives sobre la raó final dels atemptats i, la que ha pres més força, és que fossin de falsa bandera.
Durant el dia d’avui i ahir, a més, hem conegut un parell de notícies que alimenten aquestes teories i que aquí us expliquem:
El Congreso veta una comissió d’investigació del 17-A
La mesa del Congreso ha rebutjat la petició formulada per ERC i JxCat per a realitzar una comissió d’investigació sobre la relació de l’imam de Ripoll, Abdelbaki Es-Satty, amb el Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI). La mesa, que en el passat ja havia evitat obrir una investigació parlamentària, s’hi ha tornat a oposar amb l’argument que les activitats del CNI ja se sotmeten a escrutini a la comissió que controla els crèdits destinats a fons reservats.
D’aquesta manera, la mesa de la cambra baixa ha evitat les compareixences del president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, així com dels ministres d’Interior i Defensa, Fernando Grande-Marlaska i Margarita Robles, respectivament, així com la directora del CNI.
El Gobierno denega el 82% de les sol·licituds de víctimes
La Unitat d’Atenció i Valoració d’Afectats per Terrorisme (UAVAT) ha denunciat que un 82% de les sol·licituds de reconeixement com afectats pels atemptats de l’17 i el 18 d’agost del 2017 a Catalunya, majoritàriament per atenció psicològica, han estat denegades pel Ministeri de l’Interior.
La Unitat té coneixement que dels 117 sol·licitants, 77 ja han rebut resposta: 14 (13 amb ferides físiques i un psicològiques) han estat reconeguts com a víctimes del terrorisme i han rebut una proposta d’indemnització, mentre que les sol·licituds dels 63 restants (tots afectats psicològicament) han estat denegades, el que representa un 82% del total; la resta fins a 117 encara no han rebut resposta.