Edició 2373

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 23 de gener del 2025
Edició 2373

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 23 de gener del 2025

Descobriment històric de l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona: identifiquen la causa de la metàstasi en el càncer de còlon

|

- Publicitat -

L’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB) ha identificat les cèl·lules que provoquen la metàstasi del càncer de còlon, fins i tot aquelles que la provoquen un cop s’ha extirpat el tumor primari. L’estudi dels investigadors de l’IRB s’ha publicat a la revista “Nature” aquest dimecres, 9 de novembre, i suposa un descobriment històric en la recerca d’aquesta malaltia, que és la tercera més comuna al món, amb prop de 2 milions de casos nous cada any.

Publicitat

Els científics han generat un nou model experimental en ratolins que recrea el procés dels pacients amb recaigudes i han desenvolupat una metodologia que permet aïllar una fracció minúscula de cèl·lules tumorals disseminades ocultes a l’organisme. “El nostre model, molt semblant al progrés de la malaltia en pacients, ens ha permès caracteritzar el tumor primari i la dinàmica de la malaltia residual. Hem estudiat des de micrometàstasis de 3 o 4 cèl·lules, a metàstasis mitjanes, o fins i tot més grans, i hem caracteritzat com evoluciona cadascuna durant la progressió de la malaltia”, ha afirmat Adrià Cañellas-Socias, primer autor de l’estudi a l’ACN.

La investigació ha permès determinar que les cèl·lules responsables de la recaiguda són capaces de desprendre’s del càncer al còlon, migrar fins al torrent sanguini, arribar al fetge i romandre ocultes durant un temps després de la cirurgia. L’estudi conclou, a partir d’experiments amb ratolins, que eliminar aquestes cèl·lules mitjançant tècniques genètiques és suficient per prevenir la formació de metàstasi. Segons els investigadors, després de la cirurgia i la quimioteràpia, les cèl·lules tumorals residuals ara descobertes romanen ocultes principalment al fetge o al pulmó, i són invisibles a les tècniques diagnòstiques utilitzades a la clínica.

A més, l’equip d’Eduard Batlle ha desenvolupat una estratègia terapèutica per erradicar específicament la malaltia residual i prevenir-ne la recurrència. Aquesta estratègia demostra que les metàstasis incipients, quan encara no són visibles, es poden eliminar mitjançant un tractament amb immunoteràpia, previ a la cirurgia.

Des de l’IRB subratllen que tots aquests descobriments obren la possibilitat de desenvolupar noves línies de recerca. Els científics responsables de l’estudi se centren ara a estudiar en quin moment les cèl·lules que han arribat al fetge s’activen per tornar a generar un tumor, amb la intenció d’interferir en aquest procés i evitar la formació de metàstasi. També investiguen per entendre quins factors influeixen en l’aparició d’aquestes cèl·lules i per què el nombre d’aquestes cèl·lules varia entre un pacient i un altre.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí