“Al final, no podíem suportar Barcelona per tota aquesta merda”, va afirmar el Sean Scully en una entrevista l’agost al ‘Financial Times’ en què va anunciar que ell i la seva família marxaven de Barcelona, després de 27 anys, pel nacionalisme i l’ús del català.
Per aquest motiu, el col·lectiu d’artistes Laboratori d’Expressions Artístiques i Desenvolupament (LEAD) ha impulsat una campanya de recollida de firmes (a change.org) per exigir a l’Abadia de Montserrat que retiri el nom del pintor irlandès de la capella de Santa Cecília, on figura des de l’any 2014 quan es va inaugurar un espai d’art permanent amb el seu nom en aquest recinte. Per ara, més de 600 persones han signat a favor de treure el nom d’un individu que va promocionant la catalanofòbia internacionalment, però que ostenta el privilegi d’aparèixer a Montserrat.
Segons explica l’ARA, el pintor va entrar en contacte amb el monestir a través del director actual, Josep de Calassanç Laplana, amb qui són amics. El 2005 li va proposar recuperar el conjunt arquitectònic per crear-hi un espai artístic amb les seves obres i, deu anys més tard, Santa Cecília es va convertir en un espai d’art permanent amb les obres del pintor.