El secretari general de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco assegura que la posició patronal “indecent” que bloqueja els increments de sous ha de ser contrarestada amb la mobilització dels treballadors a partir de l’1 de maig. “Emplacem el conjunt de la classe treballadora a obrir un període d’intensificació de les mobilitzacions per garantir que els beneficis es reparteixen”, ha subratllat. En una entrevista amb l’ACN, Pacheco alerta que cal un debat “profund i revolucionari” sobre l’ús del temps del treball i adverteix que no es pot parlar de forma “aïllada” d’elements com la jornada de 4 dies fet que pot portar a “incrementar l’oci d’uns quants i a condemnar a ser esclaus del treball en cap de setmana a milers de treballadors”.
Pacheco creu que aquest Primer de Maig és “sense cap mena de dubte” el més positiu “de l’última dècada” perquè s’han assolit reformes estructurals profundes del mercat de treball, la protecció social i les pensions. “Mai havíem vist el canvi de paradigma del mercat laboral en termes de contractació que hem vist amb l’entrada en vigor de la reforma laboral”, diu. Segons ell, tot plegat és “mèrit”, en part, de la “resistència i la insistència” dels sindicats. Pel secretari general de CCOO, ara cal lluitar per millors sous perquè és “irresponsable i indecent” que la patronal no s’avingui a apujar-los. A més, creu que cal negociar les indemnitzacions per acomiadament.
Encarir l’acomiadament
En aquest sentit, tot i que el panorama electoral fa preveure una “moderació legislativa”, el líder de CCOO confia que s’obri una taula de negociació per encarir el cost de l’acomiadament més d’un any després que es tanqués la carpeta de la reforma laboral. Aquesta mesura no necessita “reformes estructurals sinó retocar mesures concretes d’articles de l’Estatut dels Treballadors”, recorda Pacheco.
En concret, el sindicalista espera que l’encariment de l’acomiadament segons les circumstàncies pugui formar part d’alguna resolució europea que s’hagi de traslladar a la legislació espanyola. De moment, ja hi ha hagut una sentència del TSJC que augmenta el cost de l’acomiadament a 48 dies per any treballat per part de l’empresa perquè l’entregada no compensava el dany produït per la pèrdua de lloc de treball.
Bloqueig patronal
El sindicalista ha defensat que aquest Primer de Maig poden presentar les “credencials del diàleg social” que han permès “reformes estructurals que milloren la vida de milions de persones”. Amb tot, ha lamentat que “el que queda per fer és garantir un repartiment de les rendes més just del que s’està produint en un període d’alta inflació.
El líder de CCOO ha assegurat que “la posició patronal de bloqueig a repartir salaris ha de ser contrarestada amb la mobilització dels treballadors. “Emplacem el conjunt de la classe treballadora a obrir un període d’intensificació de les mobilitzacions per garantir que els beneficis es reparteixen”, ha subratllat.
D’altra banda, Pacheco ha acusat l’empresariat de voler “descapitalitzar” les arques públiques amb les propostes de reducció d’impostos. “Fan falta recursos que surten de la política fiscal, els mateixos que no reparteixen salaris, no només no agraeixen l’esforç per sostenir les empreses (durant la pandèmia) sinó que volen descapitalitzar” l’administració, ha dit.
Preocupació pel possible canvi de cicle polític
Precisament, l’any electoral fa plantejar si hi haurà un canvi de cicle polític cap a una ideologia més conservadora, possibilitat que “preocupa” el sindicalista. “Evidentment que és una preocupació perquè volem consolidar l’agenda progressista de reformes. Si el primer que fan és un paquet de contrareformes estil Òmnibus es trobaran amb la contestació dels treballadors”, ha afirmat.
Per evitar que es produeixi un gir polític, CCOO ha demanat unitat als partits d’esquerres com Sumar i Podem, que estan el ple procés de negociació per aliar-se a les generals. “Ens agradaria que les esquerres tinguessin una entesa per garantir i consolidar aquest paquet de reformes de progrés que siguin la llavor de la construcció d’un nou contracte social del 2021. Fa falta que l’esquerra sumi i no divideixi”, ha indicat Pacheco.
Coordinar les rendes de suficiència
Pel que fa a les demandes al Govern, el sindicalista ha reclamat que continuï actualitzant-se l’índex de renda de suficiència, que es va apujar aquest any per primer cop després de més d’una dècada congelat. Després d’aquesta fita, Pacheco veu necessari un acord per coordinar les rendes de suficiències, la de garantia, que depèn de la Generalitat, i l’Ingrés Mínim Vital, que és articulada pel govern espanyol.
Pel líder de CCOO, també és imprescindible reformar els serveis socials amb una visió nacional i no local. “No hi ha un model de finançament que garanteixi la suficiència de la prestació dels serveis socials, per passar del subsidi a la inclusió”, ha dit.
Per tot plegat, ha afegit, és necessari incrementar la inversió en educació al 6% del PIB, que el pressupost sanitari destini el 25% dels recursos a l’atenció primària i incorporar una mirada per afavorir el jovent, sobretot en l’àmbit de l’habitatge. Precisament, Pacheco ha reclamat que el parc d’habitatges promès en “el rosari d’anuncis del (president espanyol) Pedro Sánchez arribi als joves d’avui i no de demà”.