El Govern de Catalunya i el de les Illes Balears treballaran conjuntament en la promoció de les tecnologies digitals aplicades a la llengua i, especialment, en l’impuls de la iniciativa Aina. Aquest acrònim recull el projecte que vol fer possible que les màquines “entenguin i parlin” el català, amb l’objectiu de “garantir” la “supervivència” de la llengua en l’àmbit digital, segons subratllen els seus responsables. El vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat, Jordi Puigneró, i el conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura balear, Miquel Company, s’han reunit aquest dilluns amb motiu de l’arribada a Palma de la gira del projecte Aina pels territoris de parla catalana.
Puigneró ha subratllat que el català “necessita ser defensat en aquest nou món digital” i ha reclamat la col·laboració de les administracions que el tenen com a llengua pròpia. En aquest sentit ha subratllat que amb el govern de les Illes s’ha acordat crear un grup de treball per ajudar en la campanya de recollida de veus -perquè les màquines entenguin i parlin totes les variants dialectals del català-, però també per aconseguir més recursos econòmics que permetin “accelerar i augmentar” el potencial de la iniciativa, mitjançant fons europeus destinats a l’àmbit de l’economia de la llengua.
En el marc d’aquest grup de treball, l’executiu balear impulsarà la promoció, comunicació i difusió a les Illes de la campanya ‘La nostra llengua és la teva veu’, per recollir el màxim possible d’accents i nodrir de continguts la primera versió del corpus que permetrà ensenyar les màquines a entendre i parlar el català.
Alhora, facilitarà la donació de l’arxiu de continguts de veu d’IB3 (l’ens públic de radiotelevisió de les Illes Balears) per entrenar les xarxes neuronals del sistema d’Intel·ligència Artificial del projecte Aina.
El pas per Palma tanca la primera part de la gira del projecte Aina per territoris de parla catalana, impulsada per la Vicepresidència del Govern amb la col·laboració d’entitats i associacions culturals i de defensa de la llengua. Aquesta primera part de la gira ha fet parada a la Catalunya Nord, al País Valencià, i avui, a les Illes Balears.
En menys de dos mesos s’han superat les 2.000 hores de gravació a la plataforma Common Voice. També s’han superat els 695.000 talls de veu nous des que va començar la campanya, afirmen els impulsors de la iniciativa.
La variant dialectal dominant a la plataforma continua sent el català central, que supera el 75% de les veus enregistrades. Les menys representades són el balear (1%), el nord-occidental (1%), el septentrional (3%) i el valencià (5%).