La polèmica pel cas de Canet de Mar, que reclama l’aplicació del 25% de classes en castellà trencant el sistema d’immersió lingüística, ha fet caure les caretes a l’espanyolisme més salvatge. El líder de Cs, Carlos Carrizosa, ha aprofitat la seva intervenció a la sessió de control al Govern del Parlament per comparar el cas de Canet amb el terrorisme d’ETA i l’esperit d’Ermua que va mobilitzar milers de ciutadans per a reclamar la fi de la violència terrorista. La comparació, criticada ja en el moment de fer-la des de la majoria d’escons del ple, ha estat censurada pel president, Pere Aragonès, que l’ha considerat una “ofensa a les víctimes del terrorisme” i ha vaticinat que Cs “se’n penedirà” d’haver-la fet.
Cs tenia preparada la seva pregunta al president de la Generalitat al voltant del que anomenen “assetjament al nen de cinc anys i la seva família” de Canet de Mar. Enmig de la seva intervenció, Carrizosa ha volgut dirigir-se al PSC per demanar-li que combregui amb els arguments de Cs, PPC i Vox, que consideren la qüestió com un cas de discriminació, assetjament i assenyalament; i reclamava que prenguin aquest episodi com la palanca que faci virar massivament el socialisme i la ciutadania en general. “Tant de bo el PSC vegi que pot ser un punt d’inflexió. Canet és una mena d’Ermua, que tant de bo serveixi per a conscienciar els catalans del que està passant”, ha etzibat, davant la sorpresa de la gran majoria de diputats del Parlament.
I és que l’anomenat ‘esperit d’Ermua’ va sortir a partir de l’onada de protestes, indignació i manifestacions públiques massives que van aparèixer després del segrest i assassinat del regidor del PP basc Miguel Ángel Blanco a mans de la banda terrorista ETA. Aquesta comparació, allunyada de l’episodi de Canet i les seves conseqüències, ha fet saltar el president de la Generalitat, que no ha dubtat a criticar-la a la seva resposta.
“Comparar l’ofensiva mediàtica a Canet, a la que vostès han contribuït intentant utilitzar una família, amb Ermua i un poble que va patir la violència i el terrorisme, demostra que no tenen cap argument. Aquestes comparacions no haurien d’estar permeses de cap manera. És una ofensa a les víctimes del terrorisme“, ha dit Aragonès, que ha considerat que Carrizosa “s’ha equivocat” i que “quan hi pensi, se’n penedirà” d’haver fet la comparació.
La discussió, però, havia començat quan el líder de Cs acusava el Govern de participar de “l’assetjament i assenyalament d’una família que defensa els seus drets”. “El meu rebuig més absolut a aquestes actituds lliberticides”, ha etzibat.
A la seva rèplica, Aragonès ha acusat Cs d’haver participat d’una “estratègia per a la qual van néixer, per a acabar i trencar els consensos socials, polítics i pedagògics del país”. “No em sorprèn gens, ho han fet sempre. I vostès ara tenen l’oportunitat, per exemple, de demanar disculpes als docents de Sant Andreu de la Barca, als que van assenyalar, que el líder del seu partit va publicar noms i fotos, amb molta més difusió que dos tuitaires que no coneix ningú”, li ha respost el president.