Edició 2294

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 05 de novembre del 2024
Edició 2294

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 05 de novembre del 2024

Borràs denuncia el rèdit polític d’empresonar els republicans: “Dona vots”

L'exconsellera de Governació explica a '34 dies de tardor i 1 de primavera' (Símbol Editors) que les preses d'altres països no entenien "gens" per què ella i Bassa estaven tancades

|

- Publicitat -

L’exconsellera de Governació Meritxell Borràs ha publicat aquest setembre ’34 dies de tardor i 1 de primavera’ (Símbol Editors), un diari que va escriure des de la presó i que relata el temps que va estar tancada a Alcalá-Meco, la tardor del 2017. Al llibre, Borràs relata el 20 de novembre de l’any passat ¬que tenen la sensació que els partits s’aprofiten de la situació d’empresonament: “Tenir-nos a la presó dona vots. Això ens indigna. No volem que els partits ens instrumentalitzin”. A més, l’exconsellera assegura que qui no entén “gens” per què estan tancades ella i Dolors Bassa són les preses d’altres països. Sobre les espanyoles, apunta que hi ha diferents opcions entre “discreció, oposició i comprensió”.

Publicitat

Borràs inicia el diari l’1 de novembre del 2017 des de Brussel·les: “El president [Carles Puigdemont] ens hi ha convocat a tot el Govern”. Els següents dies l’exconsellera decideix amb la família si és millor quedar-se a Bèlgica i, per tant, a l'”exili”, o bé tornar a l’Estat i presentar-se a l’Audiència Nacional. Ja a Madrid i durant les declaracions dels exconsellers, Borràs subratlla que totes han estat “molt ràpides”, menys la de l’excap d’Empresa, Santi Vila: “Sembla que ha criticat l’actuació del Govern, que ha manifestat que només hi era per amistat amb el president, però que mai no ha estat d’acord amb el plantejament polític de fons (…). Si és així, déu n’hi do…”.

L’exconsellera de Governació també relata la nit que la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va passar a la mateixa presó, el 10 de novembre, quan Borràs hi portava nou dies. En un apunt escrit a posteriori, Borràs subratlla que la trobada i una breu conversa la té encara “molt present”, després que Forcadell hagi tornat a ser empresonada: “Fa molts més dies que és a la presó que no pas els que hi vaig passar jo. Ara soc jo qui no me les trec del cap [les paraules]”.

Borràs destaca al llarg del diari la bona relació que manté amb l’exconsellera de Treball i Afers Socials, Dolors Bassa. Les dues constaten que els mitjans sovint fan referència a les presons d’Estremera i Soto del Real -on estan tancats la resta de “presos polítics”- però no gaire d’Alcalá-Meco, la presó de dones: “És clar que el sostre de vidre existeix fins i tot per a això”, reflexiona.

La coincidència va fer que, ja fora de la presó -en va sortir el 4 de desembre-, Borràs reservés la data del 24 de març per casar-se amb la seva parella. El jutge del Suprem Pablo Llarena va tornar a citar pel 23 de març -el dia abans- la pròpia Bassa, a més de Forcadell, Marta Rovira, Jordi Turull, Josep Rull i Raül Romeva. Des d’aleshores continuen empresonats. “Estem contents [pel casament], però no podem, ni de lluny, ser feliços com volíem. Tots ells tornen a ser a la presó”, finalitza el diari.

Transcripció “mimètica”

El diari és una crònica “personal i directa” segons explica l’editorial, i una transcripció “gairebé mimètica” del diari que Borràs va anar escrivint des de la presó. El pròleg és del periodista Antoni Bassas. El 4 de desembre de 2017 Borràs i la també exconsellera Dolors Bassa van quedar en llibertat -després de 32 nits- en pagar la fiança de 100.000 euros cadascuna que va abonar a ‘caixa de solidaritat’ de l’ANC i Òmnium.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut