El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha reclamat a totes les forces polítiques, inclosos els “socis prioritaris” del Gobierno, com ERC, que donin suport a la reforma laboral, i ha advertit que votar en contra del text implica donar suport a la llei del PP. Bolaños ha recordat que aquesta és una “reforma d’Estat” que ha d’interpel·lar —ha dit— tots els actors polítics. Amb tot, l’executiu espanyol rebutja introduir modificacions al text, fruit de l’acord entre els agents socials. Fonts de la Moncloa asseguren, en canvi, que la negociació amb els republicans pot passar per acords en altres àmbits, una possibilitat que, per ara, no convenç ERC.
El Gobierno de Sánchez afronta les setmanes finals de la negociació sense el suport de cap dels seus socis tradicionals. El president del PNB, Andoni Ortuzar, ha recordat aquest dijous que la seva formació votarà ‘no’ —com farà Bildu— a una reforma que no estableixi la preeminència dels convenis autonòmics sobre els estatals. El portaveu d’ERC a Madrid, Gabriel Rufián, també va apuntar a un “front comú” amb Bildu, CUP, BNG i Compromís contra una reforma que consideren insuficient.
De moment l’executiu només compta amb el suport —insuficient— dels 9 diputats de Cs, que està disposada a avalar la reforma sense canvis. En aquest marc, Bolaños ha reclamat tant als socis prioritaris com al PP que donin suport a una reforma que “no és un projecte de ningú”, sinó un “projecte d’Espanya” i que hauria de concernir tots els grups parlamentaris, perquè és un acord entre “els empresaris i els sindicats”. “Volem respectar aquest acord, que és fruit d’equilibris”, ha dit.
El ministre de la Presidència ha apuntat que l’executiu accepta de bon grat tots els suports, també el de Cs. “Volem eixamplar majories”, ha sentenciat. A ERC, en canvi, directament els ha fet xantatge: “M’estranyaria que volguessin mantenir el marc laboral” del PP i no el que han pactat els agents socials, que inclou “avenços”. Tot plegat, una reforma molt relativa, que no desagrada ni al PP ni a la CEOE, que l’esperaven “pitjor”.