Recuperació històrica del català al Principat d’Andorra, que torna a ser la primera llengua materna de la població andorrana major de 14 anys, una cosa que no passava des del 1995. Així ho demostra l’última enquesta de Coneixements i usos lingüístics de la població d’Andorra, la qual indica que el 44% dels enquestats empra el català com a llengua materna.
“Valorem positivament els resultats recollits que ens donen una fotografia de l’estat actual de l’ús i el coneixement de la llengua al país” apunta la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva. Tanmateix, la consellera també ha subratllat que, en altres àmbits més concrets, l’ús del català ha descendit respecte de l’enquesta del 2018, fet que remarca la necessitat de continuar treballant “per revertir la tendència a l’ús predominant del castellà”.
Segons els resultats de l’estudi, el 63,7% dels enquestats diuen que utilitzen el català com la llengua habitual amb les relacions amb altres persones, el 48,6% ho fa en castellà, el 6,6% en portuguès i el 5,7% en francès. El 53,4% identifica el català com a llengua d’identificació o llengua pròpia.
Respecte del coneixement de la llengua, aquest ha millorat en comparació amb l’última onada, tot i que el castellà és l’idioma que més coneix la població. Tanmateix, en una escala del 0 al 10, en què el 0 és “no es coneix gens ni mica la llengua”, i el 10 que “des coneix perfectament”, el català és conegut amb un 8,3 de mitjana.