La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha ofert l’experiència catalana a les escoles per integrar els menors refugiats d’Ucraïna que arriben a Eslovàquia. Alsina ha visitat aquest dijous el centre d’acollida de Bottova, una antiga estació d’autobusos de Bratislava que s’ha adaptat per a rebre les persones que fugen de la guerra, i s’ha reunit amb el president de la regió de Bratislava, Juraj Droba, a la seu del govern. “Hem ofert l’experiència de Catalunya en la integració a les aules d’acollida per la llengua”, ha assenyalat Alsina en declaracions a l’ACN, traslladant la possibilitat de “col·laborar per compartir experiències i posar en coneixement com s’organitzen les escoles públiques catalanes”.
La consellera ha destacat que Eslovàquia no té tradició d’incorporar infants que parlen una llengua estrangera al sistema educatiu, motiu pel qual Catalunya pot servir de model. “Implica el repte de poder integrar de manera ràpida nens d’Ucraïna que només parlen ucraïnès a un model d’escola que no està acostumat a rebre infants que no parlen eslovac”, ha apuntat.
Aquesta pràctica, ha destacat, està consolidada a Catalunya després de molts anys de rebre immigració i “acollir els nens a un model d’immersió lingüística perquè se sentin còmodes i puguin seguir el curs educatiu”.
Fins a mil persones per dia
L’escolarització és un dels serveis que s’ofereix en el paquet de serveis socials inclòs en el mecanisme eslovac d’acollida al refugiat ucraïnès, i que s’ofereix des del centre Bottova de Bratislava, habilitat a l’inici de la guerra. Al començament l’espai estava saturat davant l’afluència de persones que hi arribaven, més d’un miler cada dia, donada la proximitat del país amb Ucraïna.
Ara, però, els refugiats s’han anat repartint poc a poc a través dels diferents països de la Unió Europea. “Ara les persones arriben més a poc a poc, unes 600 diàries”, explica a l’ACN Alexandra Ister, responsable del centre, que té una capacitat màxima per a 2.500 persones.
L’espai està pensat per ser un primer punt d’acollida. “Arriben, es registren i se’ls dona l’estatus de protecció temporal, fet que els dona dret a buscar feina o rebre assistència sanitària”, detalla Ister.
Al mateix lloc s’hi poden quedar fins a un màxim de deu dies, moment en què caldrà que trobin un lloc on instal·lar-se. Molts, però, arriben i marxen ràpidament, donat que tenen familiars vivint al país i tenen on traslladar-se.