Diverses personalitats han comentat en el programa “El matí de Catalunya Ràdio” com s’ha de fer front a les conseqüències del canvi climàtic i han aprofundit en quin model energètic hauria de tenir Catalunya.
Alguns dels punts més tractats ha estat que les administracions públiques han d’aportar ajuts perquè els ciutadans puguin refer-se de les situacions catastròfiques. No obstant això, també s’ha destacat que s’ha de poder donar resposta a les necessitats immediates, per no deixar la ciutadania desemparada.
Joquim Forn, el conseller d’Interior del Govern de Puigdemont, ha subratllat que el canvi climàtic “és una amenaça de present” i ha exposat que s’han de prendre decisions en l’àmbit global per fer-hi front. Ha exposat “que hi ha una part inevitable, però que també hi ha marge per a la prevenció”. Cal destacar, precisament que el poc temps de marge en la previsió dels aiguats ha estat un dels punts més amargs.
El periodista Ferran Casas, al seu torn, ha explicat que hi ha un feix classista en l’argument que dona la Unió Europea i destaca que s’està donant un “privilegi a qui té diners”. En altres paraules, ha explicat que considera que s’està donant un missatge erroni, en el qual se sobreentén que qui paga pot contaminar. Ha valorat que el canvi climàtic també té un punt de desigualtat social. Per tant, que no s’hauria de legislar perquè els diners permetin tenir menys limitacions que els altres.
L’exdiputada de la CUP Mireia Boya també ha volgut donar la seva opinió i ha explicat que l’aplicació de mesures per frenar el canvi climàtic no fan tornar “a l’edat de pedra” a la humanitat , sinó que mostren que s’han d’assumir una sèrie de transformacions, entre altres punts, perquè “els científics diuen que el Mediterrani serà una de les zones més afectades”.
Boya ha emfatitzat que s’ha d’avançar cap a la sobirania energètica i ha destacat que “no s’estan aprofitant les teulades”. Per tant, ha volgut explicar que Catalunya té un potencial energètic completament desaprofitat per interessos de l’oligopoli energètic. L’exdiputada ha destacat que “les elèctriques, volen controlar la transformació verda, per no poder perdre la seva posició de poder” i destapa que l’amortització de les inversions de les elèctriques també és un punt a considerar, denunciant així l’especulació de les elèctriques.
L’occitana ha conclòs afirmant que el problema del canvi climàtic és només una part del problema del capitalisme i ha encoratjat al punt de vista crític vers aquest sistema econòmic.