Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024
Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024

Marín vol impulsar la “tercera gran transformació” de l’Hospitalet aprofitant la seva “centralitat metropolitana”

L’oposició critica que ho vulgui fer amb grans projectes especulatius i l’acusa de “viure d’anuncis que no es concreten”

|

- Publicitat -

L’alcaldessa de l’Hospitalet i candidata del PSC a les municipals, Núria Marín, vol impulsar la “tercera gran transformació” de la ciutat aprofitant la seva “centralitat metropolita”. El pas endavant el vol fer amb el soterrament de les vies i una part de la Granvia, en un pla que inclou el clúster biomèdic, dos projectes, assegura, que arrencaran “en breu” i que transformaran la ciutat de “manera extraordinària”. L’oposició, que nega “rotundament” que cap dels dos es puguin posar en marxa aquest mandat, acusa Marín de “viure d’anuncis” i d’”enganyar” a la ciutadania. “No té cap ètica en aquest sentit, promet coses que no es fan i, el que és pitjor, no dona cap tipus d’explicació”, denuncia Jaume Graells, candidat d’ERC a l’alcaldia.

Publicitat

Núria Marín assegura que en el proper mandat arrencarà la “tercera gran transformació” de la segona ciutat de Catalunya des de l’inici de la democràcia amb dos projectes d’envergadura que, sense oblidar el “dia a dia” als barris, revitalitzaran la ciutat fent-la més “verda i amable” i “generant noves oportunitats” per als seus veïns.

La batllessa i candidata a la reelecció recorda que la ciutat ocupa una centralitat  metropolitana “molt potent” que genera oportunitats econòmiques i de desenvolupament que, a més, s’han incrementat els últims anys amb una “intel·ligent col·laboració” amb Barcelona. En aquest sentit, recorda que l’arribada de Fira Barcelona i la moratòria hotelera de Barcelona han fet de la ciutat un “referent” del turisme de negocis amb 22 hotels que freguen la plena ocupació durant moltes èpoques de l’any.

Sobre els terminis de la gran transformació que promet, Marín està convençuda que arrencarà aquesta mateixa legislatura. Aquí, assegura que l’any vinent ja començaran les obres de soterrament de la Gran via amb l’adequació dels terrenys que permetran l’arribada de noves empreses atretes per la creació del clúster biomèdic a l’entorn de l’Hospital de Bellvitge, l’ICO, la Universitat de Barcelona, l’IIBELL i Sant Joan de Déu. Unes empreses, destaca, que generaran 50.000 llocs de feina a la ciutat.

També es mostra optimista sobre l’arrencada del soterrament de les vies en el mig termini. Malgrat les falses promeses i els reiterats incompliments dels diferents governs espanyols, Marín confia que “ara sí” tiri endavant el projecte d’una vegada per totes. “Ja tenim el projecte bàsic, s’està treballant en l’executiu i l’any que ve estarà exposat a públic i es començaran les licitacions per començar les obres”, afirma.

Un dels aspectes que més destaca de la transformació que vindrà de la mà d’aquests dos grans projectes és que la ciutat guanyarà espais verds de qualitat, una de les seves principals carències i una necessitat en l’actual context de crisi climàtica. En aquest sentit, recorda que el soterrament de les vies generarà 120.000 metres quadrats de zona verda i 580.000 en el cas del PDU Biopol-Granvia.

L’oposició posa en dubte el model i els terminis

Des de l’oposició, tot i compartir que el soterrament de les vies “és una prioritat” i el clúster biomèdic un “bon projecte de ciutat”, critiquen que l’alcaldessa vinculi el futur de l’Hospitalet a dos projectes que, tot i anunciar-se des de fa anys, no tindran concreció en el curt termini. “Afirmo rotundament que en el proper mandat no s’iniciaran les obres del soterrament de les vies. Estem en els estudis previs i, per la seva complexitat, la cosa anirà encara per llarg”, assegura Jaume Graells, candidat d’ERC a les municipals.

Graells denuncia que, com ja ha fet en moltes altres ocasions, l’alcaldessa Marín ha iniciat una campanya “pagada amb diners públics” per “enganyar” a la ciutadania afirmant que el soterrament es farà quan “no hi ha ni projecte executiu ni contractació”. Aquí, lamenta que Núria Marín “no té cap mena d’ètica” i “enganya descaradament” per electoralisme com ha fet abans amb la reforma de Can Rigal, l’Hospital General, el poliesportiu de Santa Eulàlia, o les noves escoles bressol. “Ens situa en un metavers de futur que intenta amagar els incompliments d’aquests quatre anys”, afegeix.

Et pot interessar  Zapatero aposta per fer una "contraoferta" feminista als homes joves: "Cal frenar el postmasclisme"

En la mateixa línia, el candidat de l’Hospitalet en Comú Podem, Manuel Domínguez, assegura que l’actual govern municipal fa molts anys que viu d’anuncis que mai acaben de concretar-se, com el Centre de Medicina Xinesa i tants d’altres. “Un exemple a petita escala són els habitatges per a joves que s’havien de fer a les cases amb passadís del carrer Pons i Mates de la Torrassa; els va anunciar dos cops i evidentment no s’han fet”, lamenta Domínguez.

A banda dels reiterats incompliments, els partits de l’oposició també es desmarquen del model de ciutat pel que aposten els socialistes. El candidat dels comuns, per exemple, tot i que “no veu malament” fer un clúster biomèdic, és rotund a l’afirmar que per impulsar-lo no cal fer un PDU. Recorda que la ciutat compta amb zones industrials que es podrien reconvertir per acollir les empreses interessades sense caure de nou en polítiques especulatives.

Per Graells, tot i reconèixer que les ciutats “s’han de transformar per no caure en l’immobilisme”, a l’hora d’impulsar grans projectes de ciutat cal evitar també caure en “l’urbanisme excloent i especulatiu” pel que aposta l’executiu de Núria Marín, molt en la línia del de Madrid. “Tirar endavant especulació immobiliària que genera plusvàlues i pretendre amb aquestes finançar les necessitats socials que el mateix urbanisme genera és antisocial i un greu error”, apunta referint-se al fet que les obres del soterrament les finançaran les empreses que construiran els edificis d’oficines i habitatges previstos.

En aquest mateix sentit, Manuel Domínguez critica la política de l’ajuntament de cedir terrenys a empreses privades a canvi d’equipaments per a la ciutat. Aquí, recorda que quan es va cedir espai municipal a Áltima per construir el segon tanatori va ser a canvi d’un parc al costat que mai s’ha fet. “El PSC ha convertit la ciutat en una maquila. Anem rebaixant condicions i exigències, regalant espais i baixant impostos perquè vinguin inversions”, lamenta.

Aeball creu que la ciutat va en la bona direcció

A diferència de comuns i republicans, la patronal de Aeball de l’Hospitalet i el Baix Llobregat considera que la ciutat “està molt ben enfocada i té un gran futur”. La seva directora general, Rosa Fiol, ho atribueix al fet que Núria Marín i el seu executiu han fet un gran esforç per aprofitar oportunitats com la moratòria hotelera de Barcelona. “Jo li agraeixo a l’alcaldessa que no hagi caigut en la política del no que tant mal ha fet a Barcelona i hagi optat per generar riquesa i ocupació”.

Més enllà del soterrament de les vies, que “veu més factible que mai”, valora molt positivament el PDU Biopol-Granvia, “un projecte de país”, que crearà les condicions per crear ocupació i riquesa a partir d’actius de la ciutat com són tots els seus equipaments sanitaris i d’investigació.

Fiol considera que, cada vegada més, l’Hospitalet, com a segona ciutat de Catalunya, pensa tant en clau de país com local. Aquí, recorda que si se soterra la Granvia, que es porta d’entrada a l’aeroport, se’n beneficiarà tot el país. “Quan es parlava de porta la Fira a l’Hospitalet es va discutir molt i al final ha estat un encert absolut”, rebla.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut