La Xarxa de Museus d’Art de Catalunya (XMAC) presenta ‘Som qui som, som com som’, una mostra dispersa que permet recórrer els seus equipaments en clau LGTBIQ+. La xarxa, formada per 24 equipaments museístics del país, s’adhereix a les reivindicacions del Dia de l’Alliberament LGTBIQ+, que se celebra cada 28 de juny. L’acció parteix d’un comissariat en línia dels especialistes Pere Parramon i Laura Cornejo que permeten rellegir algunes de les obres que es poden trobar a les col·leccions dels museus del país amb una mirada diferent. La mostra comprèn 55 obres repartides en 23 museus, s’organitza en una introducció, catorze àmbits i un epíleg.
A partir del 28 de juny el comissariat es podrà consultar a la web de la Xarxa de Museus d’Art. També s’editarà una petita publicació que permetrà localitzar les peces i animarà a recórrer els museus. Tanmateix, la Xarxa reivindica la visibilització de l’acció en el territori a partir de la senyalització, a les col·leccions permanents dels museus, de les peces que integren el discurs, amb un plafó i una cartel·la identificativa i que permetrà noves lectures.
Els artistes
La selecció inclou des d’escultures romanes a peces barroques d’Andreu Sala, Josep Tramulles o Fra Joaquim Juncosa. Entre els artistes històrics es poden trobar peces d’Ismael Smith, Santiago Costa, Pablo Gargallo, Lluís Uró, Antoni Caba, Josep de Togores, Manolo Hugué, Josep Aragay, Francisco Iturrino, Jacques-Émile Blanche, Apel·les Fenosa, Marià Pidelaserra, Rafael Sala, Marisa Roësset, Néstor, Benoît-Louis Henríquez, Joaquim Sunyer, Antoni Estruch Bros, Rossend Nobas, Julio Antonio, Josep Masana, Antoni Fabrés, Adolfo Wildt, Miquel Blay, i Rebull.
I pel que fa a creadors contemporanis, s’han seleccionat obres d’Antoni Llena, Toni Torrell, Neus Buira, Joan Morey, Cabello/Carceller, Mar C. Llop, Paco y Manolo, Nazario, Saura-Torrente, Ettore Sottsass i BD Barcelona, Ignasi Esteve i Randomagus.
55 obres en 23 museus
La mostra comprèn 55 obres repartides en 23 museus, s’organitza en una introducció, catorze àmbits i un epíleg, i té presents tres mirades. La primera, la representació de les realitats LGBTIQ+, com es pot veure en obres com ‘Parella de dones’, de Marià Pidelaserra, o ‘Construccions identitàries’, de l’artista trans Mar C. Llop. La segona, la presència d’artistes del col·lectiu LGBTIQ+, com Joan Morey, la parella Paco y Manolo o, reculant en el temps, l’artista canari Nèstor i Marisa Roësset. La tercera, exemples de l’apropiació queer de referents preexistents, com succeeix amb tantes imatges de Sant Sebastià i Santa Lliberada, o l’erotització de les acadèmies masculines.
Segons els comissaris, “a partir d’obres pertanyents a les col·leccions de la Xarxa de Museus d’Art de Catalunya, la mostra dispersa en el territori, realitzada a partir del comissariat en línia ‘Som qui som, som com som’, celebra la pluralitat en les formes d’estimar, de desitjar, de sentir-se i de pensar-se en les manifestacions estètiques”.