La plataforma No a la Copa Amèrica ha alertat de l’impacte ambiental i social de la celebració i ha lamentat que no s’hagin elaborat estudis sobre les conseqüències del macroesdeveniment, que tindrà lloc a Barcelona de l’agost a l’octubre d’enguany. El portaveu de l’entitat, Jordi Estivill, ha assenyalat aquest dissabte en el marc de la jornada ‘Rumb al Col·lapse’ que els beneficis del projecte aniran a la indústria del turisme i ha denunciat l’”opacitat” de l’entramat publicoprivat que organitza l’esdeveniment: “Estan dificultant el control ciutadà”, ha insistit. Estivill ha avisat que si l’administració pública no assumeix la tasca de fiscalitzar els diners públics, serà la ciutadania qui s’encarregui de fer-ho.
La plataforma no descarta convocar accions de sabotatge quan s’apropi la data. Per ara, l’organització ha avançat que intensificaran la seva presència als barris de la ciutat i que celebraran una gran assemblea de barris per decidir quines accions de visibilització duran a terme. Un centenar de persones han assistit aquest dissabte a la primera de les trobades del cicle, que ha tingut lloc al Centre Cívic Barceloneta.
La jurista Marta Ribera, una de les ponents, ha alertat que la promoció pública d’aquest esdeveniment busca donar continuïtat a una “ja esgotada” marca Barcelona hiperespecialitzada en el turisme. L’experta ha dit que l’atracció de públic amb una poder adquisitiu elevat augmentarà el cost de vida dels barcelonins i ha recordat que la dependència en el turisme genera en una economia “fràgil” i “vulnerable” davant els xocs externs.
En aquest sentit, Mari Pueyo, del Sindicat de Llogateres, ha recordat que un dels principals problemes de la ciutat són els allotjaments temporals, “l’escletxa per on l’especulació intenta escapar de la normativa”. Pueyo ha dit que macroesdeveniments com la Copa Amèrica agreugen la ja difícil situació del parc de lloguer i ha demanat que als governs català i espanyol una normativa al respecte. “Dos mil professionals i tota la gent que pretenen atraure de públic anirà a aquests pisos temporals per alt nivell adquisitiu que estan expulsant les veïnes dels seus barris”, ha lamentat.
Per la seva banda, l’ambientòleg Marc Cerdà ha afegit que la celebració de la Copa Amèrica va associada a un ampli ventall d’impactes pel medi ambient. A tall d’exemple, ha assenyalat que l’entrada de milions de persones a la ciutat i l’ús de grans embarcacions provocarà un increment “significatiu” de les emissions. Cerdà ha explicat que els experts preveuen també un augment del flux de residus cap al mar i la sorra, especialment de llaunes i restes orgàniques, així com el vessaments d’oli i gasoil de les embarcacions al mar.
“Barcelona és ja un dels punts negres de la contaminació per microplàstics i la Copa Amèrica ho incrementà”, ha assenyalat Cerdà, que ha recordat que aquest esdeveniment va en contra a les polítiques de reducció que estableix la llei de canvi climàtic. A banda, ha dit que l’arribada dels 2,5 milions de persones provocarà també un augment de l’estrès hídric.
Els experts coincideixen que l’estudi en què es basen les organitzacions per avalar el projecte basa l’estimació d’assistents i la despesa dels visitants en dades proveïdes per la pròpia organització de la Copa Amèrica. En aquest sentit, Estivill ha avisat que l’entitat encarregarà estudis per conèixer l’impacte ambiental i social de l’esdeveniment i, en cas necessari, denunciarà les males praxis que s’hagin pogut cometre.