Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024
Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024

El ple de Tarragona rebutja retirar la pancarta de suport als presos independentistes amb el ‘no’ d’En Comú Podem

|

- Publicitat -

El ple de l’Ajuntament de Tarragona ha rebutjat aquest dilluns retirar la pancarta de suport als presos independentistes que penja de la façana del consistori. La moció del PP no ha prosperat pel vot de les formacions independentistes (ERC, Junts per Tarragona i CUP) i d’En Comú Podem (ECP). La pancarta es va col·locar el 25 de juliol després d’un acord de ple en el qual els comuns es van abstenir i que va tirar endavant per l’absència d’un regidor socialista, que va desembocar en un empat que el vot de qualitat de l’alcalde Pau Ricomà va desfer. A banda, el PP va presentar divendres un recurs a la Junta Electoral de Zona perquè instés a la seva retirada, coincidint amb l’entrada d’un període electoral. Des del consistori s’assegura que encara no ha rebut cap requeriment.

Publicitat

A diferència de la votació del juliol per col·locar la pancarta on ECP es va abstenir, avui els comuns han votat en contra de retirar-la. El conseller de la formació, Hermán Pinedo, ha justificat el seu vot per la “defensa dels drets i llibertats, i dels Drets Humans”. “Són persones que estan empresonades injustament. Estarem sempre al seu costat”, ha afirmat. El vot contrari de Pinedo ha desfermat les crítiques dels partits unionistes. El portaveu de Ciutadans, Rubén Viñuales, ha assegurat que els comuns defensen “la poltrona”. Des del PSC, la portaveu Sandra Ramos, ha apuntat que per a ECP és més important el pacte de govern amb ERC que els seus principis. Per Ramos la presència de la lona no és una qüestió de drets humans i ha reiterat que no creu que els polítics independentistes siguin presos polítics. A més ha apel·lat a la neutralitat del consistori. “Ens esteu robant la casa de totes i tots, i a això no hi ha dret”, ha assenyalat.

Per part del PP, el seu portaveu José Luís Martín, ha indicat que estan “cansats” de l’ús partidista de l’espai públic. “Estem sotmesos a la tirania d’uns quants”, ha dit dirigint-se al batlle republicà. El plenari tampoc ha donat suport a una moció del PSC que defensava que calgués una majoria de dos terços del ple per col·locar qualsevol pancarta a l’Ajuntament.

L’alcalde, Pau Ricomà, ha acusat el PP de voler eliminar l’autonomia municipal amb el recurs a la Junta Electoral. “Saben on tenen els còmplices. Buscaran subterfugis legals per imposar la minoria”, ha etzibat als populars.

Des del grup municipal d’ERC, el portaveu Xavier Puig ha avançat que al consistori es penjaran altres pancartes, com alguna en suport de les persones refugiades. Sobre la lona a debat, per Puig el problema “no és la pancarta sinó l’existència de presos polítics a l’Estat espanyol, com passa a Turquia”. El republicà ha criticat que socialistes i populars vagin junts per demanar que es restringeixin drets i llibertats i ha exposat que “la neutralitat afavoreix el grup opressor”.

Des de Junts per Tarragona, Dídac Nadal, ha defensat que el missatge de “llibertat presos polítics” no té relació amb l’independentisme, sinó amb els drets de les persones. Des de la CUP, Laia Estrada ha rebutjat la “suposada neutralitat” d’altres pancartes. “La que rebutja els abusos sexuals no agrada als masclistes i la dels refugiats no agrada als racistes”, ha indicat. També ha carregat contra les lones que es pengen al consistori per Santa Tecla, algunes de les quals duen els logotips d’empreses patrocinadores. Per Estrada, algunes són companyies que “enverinen” els tarragonins.

Et pot interessar  Usuaris d'autobusos a Tarragona lamenten desinformació envers la vaga i serveis mínims: "Si ho arribo a saber, no vinc"

Rebutjada una moció de suport als empresonats del 23-S

A proposta de la CUP, s’ha debatut per la via d’urgència una moció de suport als empresonats per l’operació Judes, que ha estat rebutjada. En aquesta ocasió els dos consellers d’ECP no s’han alineat amb els independentistes, sinó que s’han abstingut. Pinedo ho ha justificat perquè ha assegurat que no té tota la informació per poder-se posicionar.

La moció instava el consistori a denunciar “la campanya de criminalització” de l’independentisme i “l’intent” d’equiparar-lo amb el terrorisme, així com rebutjar l’operació de l’Audència Nacional i la Guàrdia Civil i denunciar una “deriva repressiva de l’Estat”, a més de demanar que es retirin els càrrecs als set empresonats. “No tenim el menor dubte que l’operació busca sembrar el terror. Vol prevenir les mobilitzacions de cara a la sentència”, ha afirmat Estrada, que ha qualificat de “muntatge” l’operació Judes. A més ha assegurat que és “una vergonya” que ECP no hi hagi votat a favor. Per la seva banda, Dídac Nadal ha apuntat que l’Audiència Nacional és hereva del Tribunal de Orden Público franquista i ha posat en dubte la llei i les actuacions judicials.

Des de Ciutadans, Rubén Viñuales ha acusat els grups independentistes de fer creure a la població que hi ha una conspiració entre “jutges, fiscals, partits no independentistes, policies i Doraemon”, ha ironitzat. A més, ha preguntat als sobiranistes: “Si aquestes persones reconeixen que ho estaven fent, vostès què faran?”. Sandra Ramos, portaveu del PSC, ha recordat que ells mai han posat en dubte el pacifisme de l’independentisme i ha considerat que la moció era una “violació de la separació de poders”. També ha instat a tothom a condemnar “tota la violència, l’efectuada i la planificada”.

Crítiques al govern per la gestió de la crisi de l’amfiteatre
Divendres passat l’Ajuntament de Tarragona va decidir tancar l’amfiteatre romà per problemes en l’estructura del monument. Tal i com va reconèixer el conseller de Patrimoni, Hermán Pinedo, el govern municipal va rebre el 10 de setembre l’informe que alerta de les deficiències, però el dia 16 s’hi va celebrar un acte amb més de 600 persones.

Per l’oposició no es va actuar amb rapidesa i es va posar en perill la integritat física dels assistents. Rubén Viñuales ha afirmat que encara ara els grups de l’oposició no han tingut accés a l’estudi i ha instat el govern a solucionar els problemes. Per la CUP el problema ve des de fa molts anys i han considerat que durant tot aquest temps ha estat una imprudència que el monument estigués obert al públic. Pinedo ha insistit que la situació es “d’urgència però no d’emergència” i ha apuntat que s’hauria d’haver tancat fa anys per fer-hi obres.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut