Miquel Àngel Calderó, un veí de Lleida de 44 anys, ha estat la primera persona en comparèixer davant de la Comissió Especial de l’1 d’Octubre de l’Ajuntament de Lleida per explicar el seu testimoni sobre els fets succeïts en aquella jornada d’ara fa tres anys. El president de la Comissió Especial de l’1-O, Josep Maria Currià, destaca que l’objectiu és fer un recull personal i documental de l’ocorregut. Calderó ha explicat que quan es va assabentar de la iniciativa es va sentir “amb l’obligació moral” de participar-hi per deixar constància del que va viure i veure en primera persona aquell dia. “Em fan molta vergonya els excessos policials que vaig presenciar i que no s’ajusten als drets democràtics d’un país avançat”, ha declarat.
“Que quedi en la memòria, en la història i en la vergonya d’aquells que van propiciar uns fets que tothom coneix però que potser no han quedat prou documentats”, ha explicat als mitjans de comunicació el primer dels compareixents. Miquel Àngel Calderó va votar al col·legi de la Caparrella i aquest dilluns ha explicat com va viure aquell dia a la Sala Jaume Magre de la ciutat, davant de regidors de la Paeria i membres de la Comissió.
El president de la Comissió Especial de l’1-O, Josep Maria Currià, ha celebrat que finalment es pugui dur a terme aquesta comissió i ho atribueix a l’actual govern municipal, encapçalat per ERC en coalició amb JuntsxCat i el Comú de Lleida. Currià no amaga que “no ha estat fàcil” perquè en la legislatura anterior, amb una Paeria governada pel PSC, el ple va rebutjar constituir-la.
La Paeria va constituir aquesta comissió amb l’objectiu d’estudiar i informar dels diversos esdeveniments que van succeir l’1-O a Lleida, així com dels fets posteriors a la Sentència del Tribunal Suprem del 14 d’octubre del 2019. La Comissió especial de l’1-O de la Paeria pretén reconstruir un dels aspectes centrals de la història recent de Catalunya en general i, de la ciutat de Lleida en particular, que es pretén dur a terme a partir de la recopilació d’informació i testimonis en diferents formats aportats tant per part de la ciutadania com de les institucions.
Un dels canals fonamentals d’obtenció d’informació seran precisament les explicacions dels fets viscuts per aquelles persones que, voluntàriament, sol·licitin ser convidades en el marc de les actuacions de la Comissió.