Edició 2294

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 05 de novembre del 2024
Edició 2294

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 05 de novembre del 2024

Ballesteros, a la corda fluixa, anirà a judici pel cas Inipro

La defensa recorrerà la decisió, mentre que la CUP de Tarragona demana la dimissió de l’alcalde

|

- Publicitat -

ACN Tarragona .- El jutjat d’instrucció número 1 de Tarragona manté les acusacions contra l’alcalde Josep Fèlix Ballesteros (PSC) i catorze persones més -entre les quals l’actual regidora Begoña Floria i l’exregidora Victòria Pelegrín- pel cas Inipro. Després de tancar la instrucció, el jutge considera -a l’espera dels escrits de l’acusació- que l’alcalde podria haver incorregut en delictes de malversació, prevaricació, suborn, alteració de preus en concurs públics, falsedat documental, tràfic d’influències, frau i abús en l’exercici de la funció pública. Aquest dijous el jutge ha fet pública la interlocutòria, contra la qual s’hi pot presentar recurs de reforma i subsidiari d’apel·lació. La defensa de l’alcalde -el qual no ha acudit als jutjats- ha confirmat que recorrerà la decisió perquè insisteix que és innocent. Per la seva banda, la CUP, que actua com a acusació popular, ha sol·licitat la dimissió de Ballesteros perquè veu demostrada l’actuació “de cacic” de l’alcalde i del PSC.
El cas gira sobre el contracte subscrit l’any 2010 entre l’Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS) i l’empresa Inipro, i que es va prorrogar al marge de la normativa de contractació durant els anys 2011 i 2012. Oficialment, el contracte tenia com a objectiu la intervenció i potenciació de l’associacionisme de població immigrant però, segons el jutge, aquests treballs no han quedat acreditats en les memòries justificatives i, realment, el què es portava a terme eren activitats en benefici del PSC.

Publicitat

Així, el jutge assenyala que es van contractar persones afiliades o simpatitzants del PSC per tal de dur a terme activitats com ara atendre les xarxes socials i fer funcions comunicatives a favor de l’alcalde de cara a les eleccions municipals del 2011. Tot, subratlla el magistrat, a compte de les arques públiques.

Ballesteros i Floria, assenyalats com “els principals instigadors de la trama”

Aquest grup de treballadors, anomenat com ‘PSC Ciberactivistes Ballesteros’, estava “dirigit” per l’actual regidora i portaveu socialista a l’Ajuntament, Begoña Floria, i “sota el control” de l’excap de gabinet d’alcaldia, Gustavo Cuadrado, segons el jutge. En la interlocutòria, que recull diverses comunicacions internes entre els investigats sobre la difusió de missatges polítics i estratègies electorals, el jutge arriba a assegurar que Ballesteros, com a responsable últim de l’agrupació local del PSC, i Floria, com a responsable de l’àrea de comunicació, eren “els principals instigadors de la trama”.

En la resolució, el jutge censura que en un dels períodes de “més austeritat econòmica de la història recent”, els investigats “van ordir, col·laborar o participar en una trama en la qual es va emprar l’IMSS -que presta serveis amb finalitat d’assistència social- per a desviar fons públics en benefici dels interessos personals de l’alcalde de Tarragona, del seu equip de govern i del seu partit, els quals en la seva voluntat d’aferrar-se al poder, a tota costa, van utilitzar el diner públic per contractar persones que treballessin en la promoció de la seva imatge i en captar votants per al PSC”.

La investigació assenyala també que membres del PSC haurien decidit en primer terme quines persones afins es volien contractar i, després, haurien simulat un procés de contractació amb l’empresa Inipro en el qual es van convidar a dues firmes més. “El procés administratiu no era sinó una cortina de fum, una ombra que ocultava la decisió, ja presa. Un frau que amagava una substanciosa transacció de diner públic en benefici d’interessos polítics personals i privats”, assenyala el jutge.

D’altra banda, tot i que els serveis de Secretaria i Intervenció municipals van advertir fins a set vegades de la il·legalitat de la contractació d’Inipro, els expedients elaborats pels serveis tècnics apuntaven a la conveniència d’abonar les factures presentades per l’empresa perquè havia realitzat els treballs. Aquest és el motiu que sempre ha esgrimit l’alcalde per haver signat els decrets de pagament de 21 factures, amb un import de 215.000 euros. Tot i això, segons el jutge, aquestes tasques no estan acreditades.

Una llista de 15 investigats

A més de l’alcalde, els investigats són la regidora Begoña Floria; l’exregidora Victòria Pelegrín; l’exgerent de l’IMSS, Antonio Muñoz; l’excap de gabinet de l’alcalde, Gustavo Cuadrado; Alejandro Caballero, contractat per Inipro i vinculat amb el PSC; José Gallet, administrador de l’empresa Gallet; Enrique Manuel Miró, administrador d’Itinere Serveis Educatius; Araceli Saltó, funcionària municipal; Enriqueta Aznar, tècnica de l’IMSS; i els treballadors Maria Cecilia Mangini, Vasile Baltaretu, Judit Cepero, Juan Carlos Lozano i Mario Bulzuri.

Et pot interessar  El Govern posa en marxa un grup d'experts per dissenyar el nou model de finançament singular

En la interlocutòria d’obertura de procediment abreujat, el jutge atribueix als investigats la comissió de possibles delictes que s’hauran d’acabar de dirimir amb els escrits que presentin les acusacions. Per exemple, a l’alcalde Ballesteros l’acusa indiciàriament de delictes de malversació, prevaricació, suborn, alteració de preus en concurs públics, falsedat documental, tràfic d’influències, frau i abús en l’exercici de la funció pública; mentre que a Floria, li atribueix possible alteració de preus en concursos públics i tràfic d’influències, a més de ser partícip en els delictes de suborn, de malversació i abús en l’exercici de la funció pública.

A més, el jutge assenyala que el PSC haurà de respondre a títol lucratiu dels fets, com a “beneficiari últim” dels actes realitzats pels contractats per Inipro.

L’alcalde es defensa

Després de conèixer-se que el jutge el manté com a investigat en el cas, Ballesteros ha recordat que continua “intacta” la presumpció d’innocència de tots els implicats i ha subratllat que la resolució notificada no és ferma i es pot recórrer i, per tant, “l’estimació de qualsevol d’aquests recursos portaria al sobreseïment del procediment”. L’alcalde s’ha mostrat satisfet de la finalització de la instrucció, iniciada el 2013 arran d’una denúncia de la CUP a la fiscalia, i ha desitjat que el procediment s’acceleri i es tanqui el més aviat possible “perquè quedi tot aclarit”.

El seu advocat, David Rocamora, ha estat l’encarregat de recollir la resolució del jutjat número 1 de Tarragona. En declaracions als mitjans, Rocamora ha dit que no comparteix que existeixin indicis de delicte i ha avançat que recorrerà la decisió. Inicialment, ho farà amb un recurs de reforma davant el mateix jutjat -que espera nou jutge després que l’instructor hagi canviat de destí- i, si no prospera, insistirà amb un recurs d’apel·lació davant l’Audiència de Tarragona.

L’advocat ha insistit que Ballesteros “no ha participat, ni tenia coneixement, ni se’l pot entendre responsable” dels fets. La resolució dels recursos, però, es podria perllongar almenys quatre mesos, segons l’advocat, i es desconeix si això tindrà alguna incidència en la decisió de Ballesteros de tornar-se a presentar o no a l’alcaldia pel PSC en les eleccions municipals del 2019.

L’advocat Paco Zapater, que representa els treballadors d’Inipro investigats, ha rebutjat també que el jutge posi a tothom “al mateix sac” i ha avançat que també recorrerà la resolució. Les defenses tenen tres dies per presentar recurs, alhora que la fiscalia i l’acusació popular disposen de deu dies per formular l’escrit d’acusació o, en tot cas, sol·licitar la pràctica de més proves.

L’oposició demana dimissions

La CUP, que exerceix l’acusació popular en el cas, ha demanat la dimissió de l’alcalde Ballesteros i de la portaveu Begoña Floria. La portaveu dels cupaires, Laia Estrada, ha recordat que la denúncia la van presentar al 2013 i ha demanat al batlle que no els acusi d’electoralisme ni de persecució política. La CUP ha condemnat que, segons el jutge, s’utilitzessin diners de serveis socials per al finançament d’un partit polític i ha aventurat que aquesta és “la punta de l’iceberg” d’una pràctica corrupta i pròpia de “cacics” que, al seu parer, impera a la ciutat. La portaveu de la CUP també ha emplaçat Miquel Iceta a posicionar-se com a màxim responsable del PSC.

Per la seva banda, el portaveu d’ERC, Pau Ricomà, ha coincidit a demanar la dimissió de Ballesteros i Floria perquè, segons ha dit, l’alcalde “no pot seguir al capdavant de la ciutat” si ha d’acabar anant a judici acusat de malversació, suborn i prevaricació, entre altres delictes. “És el moment més trist dels 40 anys d’ajuntaments democràtics a la ciutat”, ha valorat Ricomà. Així mateix, ERC també ha demanat la destitució de Gustavo Cuadrado, l’excap de gabinet de l’alcalde, del seu actual càrrec de gerent de la Fundació Smart City.

En la mateixa línia, el portaveu del PDeCAT, Dídac Nadal, també ha demanat la dimissió “ineludible i immediata” de l’alcalde. “Cada minut que es mantingui en el càrrec és una ofensa a la ciutadania de Tarragona”, ha afirmat. Nadal, que ha fet extensiva la petició a la resta de càrrecs investigats, ha lamentat “l’opacitat i l’absoluta manca de transparència per part de l’equip de govern”.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut