Edició 2239

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 11 de setembre del 2024
Edició 2239

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 11 de setembre del 2024

Montero diu que el govern espanyol “complirà” el pacte amb ERC en “etapes” ajustades a la capacitat del Govern

La vicepresidenta preveu reunions amb la Generalitat per "veure la seva disponibilitat per assumir les noves tasques"

|

- Publicitat -

La vicepresidenta primera del govern espanyol, María Jesús Montero, ha assegurat aquest dimarts que el seu executiu executarà l’acord signat amb ERC per a la investidura de Salvador Illa. Tot i això, ha recordat que la implementació dels compromisos, que inclouen la creació del consorci tributari, haurà de fer-se en “diferents etapes”. Montero ha afirmat que “complirem íntegrament l’acord amb ERC, com no pot ser d’altra manera” i que “ens ajustarem al calendari tan com puguem”, tot i que “no depèn només del govern d’Espanya, sinó també de la capacitat de la Generalitat per absorbir les tasques previstes en l’acord”.

Publicitat

Segons Montero, el seu executiu ja ha previst reunions amb la Generalitat “per veure la seva disponibilitat a l’hora d’assumir les noves tasques que li corresponen segons l’acord”. “Anirem informant a mesura que avancem”, ha afirmat, tot destacant la necessitat de mantenir la “prudència” i “discreció” per tal de garantir un treball adequat i la celebració d’aquestes reunions.

Pel que fa a les incògnites sobre el nou model i la seva aplicació, Montero ha demanat “una nova perspectiva” sobre el finançament autonòmic i l’acord amb ERC, atès que “probablement les preguntes relacionades amb el model tradicional ara requeriran una orientació diferent”.

En aquest context, ha criticat el PP per no tenir “un model alternatiu” més enllà de la “proposta improvisada” de demanar que 18.000 milions d’euros del Pla de Recuperació es transfereixin a les comunitats autònomes sense condicions, en referència a la petició signada dijous passat pel líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, i diversos presidents autonòmics del PP.

“No sé si es tracta d’ignorància o d’un intent d’enganyar, però saben perfectament que els fons de recuperació estan vinculats a la implementació de reformes i no es poden gastar lliurement sense condicions”, ha criticat. “És un despropòsit”, ha insistit, afegint que el PP ha de decidir “si vol o no una reforma del sistema de finançament, perquè la seva postura actual només porta a l’immobilisme”.

Et pot interessar  Puente responsabilitza la conselleria d'Interior de la fugida de Puigdemont

Crítiques a Feijóo

Montero ha reprovat al líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, que impedeixi als seus presidents autonòmics parlar de finançament i condonació del deute durant les reunions bilaterals que ha anunciat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez.

“He de dir amb sinceritat que el govern d’Espanya tenia previst començar les reunions al setembre”, i “he assistit amb perplexitat a una instrucció de Génova que no entenc per què els presidents autonòmics acaten”.

Montero ha considerat incomprensible que Feijóo “dicti a un president o conseller autonòmic de què ha de parlar i de què no en una reunió amb el govern d’Espanya”. “Han donat instruccions perquè no es parli de finançament i de deute”, ha dit, preguntant-se si aquests presidents estan renunciant a la condonació del deute per als seus territoris.

“Com pot ser que Feijóo doni instruccions a persones amb responsabilitats institucionals perquè no acudeixin a les reunions a parlar sobre aquests temes?”, ha afegit. “I els que estiguin disposats a parlar de condonació del deute, estarem encantats de convocar-los i parlar-ne”, ha dit.

“Després reclamen més diners, abaixen impostos, no assisteixen a les reunions i segueixen demanant més recursos”, en una “contradicció permanent” que, segons Montero, requereix una explicació clara.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut