Edició 2182

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de juliol del 2024
Edició 2182

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de juliol del 2024

Més repressió per l’1-O: inhabiliten durant 6 mesos l’exalcalde d’Argentona per desobediència greu

|

- Publicitat -

L’exalcalde d’Argentona (Maresme) Eudald Calvo ha estat condemnat a 6 mesos d’inhabilitació per desobediència greu pel referèndum de l’1-O, segons ha avançat ‘Ràdio Argentona’ i ha confirmat l’ACN, que ha tingut accés a la sentència. El text considera provat que Calvo va dictar un decret d’alcaldia el 7 de setembre del 2017 en què manifestava el “suport ple” al referèndum i posava a disposició del Govern els locals habituals dels comicis.

Publicitat

La sentència també considera provat que la delegació del govern estatal a Catalunya va remetre als alcaldes catalans, Calvo entre ells, la decisió del Constitucional de suspendre el decret de normes complementàries del Govern per fer el referèndum, amb l’advertència expressa als batlles del deure d’impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposés “ignorar o eludir la suspensió acordada”. Malgrat això, “i amb manifest menyspreu a la resolució i al seu contingut”, Calvo “no va dur a terme cap acte tendent a impedir o paralitzar la preparació i celebració del referèndum“, al contrari, “va desenvolupar una participació activa en tot plegat”.

Els serveis jurídics del partit valoren els possibles escenaris que es plantegen per a l’alcaldable, un dels quals seria no recórrer la sentència, que d’aquesta manera esdevindria ferma, i passar la pena d’inhabilitació abans dels comicis del maig vinent. L’altre escenari seria presentar recurs, de tal manera que la pena quedaria congelada a l’espera de la resolució final, una resolució que probablement es produiria després dels comicis, amb Calvo ja membre del consistori ocupant el càrrec que li hagués deparat el resultat electoral.

Calvo va ser alcalde per la CUP entre el 2015 i el 2020, i després de plegar per unes acusacions d’abusos sexuals que s’haurien comès 11 anys abans i que no van arribar mai als jutjats, l’abril del 2022 va fitxar com a alcaldable de Junts per Catalunya per a les properes eleccions municipals. La sentència, que també imposa a l’exbatlle una multa de 4.500 euros, no és ferma i es pot recórrer. En aquest sentit, fonts de Junts han explicat a l’ACN que estudien quin és el millor escenari per a Calvo.

Et pot interessar  GREU | La injustícia amnistia els 46 policies nacionals investigats per brutalitat policial contra els votants de l’1-O
Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut