Edició 2230

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 02 de setembre del 2024
Edició 2230

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 02 de setembre del 2024

Més detalls sobre el retorn i la sortida de Puigdemont: “El seu objectiu sempre era entrar al Parlament”

Els Mossos van assegurar que la detenció seria després del ple per "respecte als drets polítics", els quals van decidir ignorar tan bon punt van veure el president

|

- Publicitat -

El fugaç retorn de Carles Puigdemont a Catalunya des de l’exili continua eclipsant l’actualitat política catalana. Aquest dilluns, s’han conegut nous detalls sobre la frenètica jornada que el passat 8 d’agost va viure el 130è president de la Generalitat i els principals dirigents de Junts per Catalunya: per exemple, va arribar a Catalunya dos dies abans del ple, i el seu objectiu va ser sempre entrar al Parlament per assistir al debat, fins que es van conèixer els detalls del “desproporcionat” dispositiu policial; es revela també que inicialment els Mossos el deixarien accedir a la cambra per respecte als drets polítics i que, un cop finalitzada la investidura, es compliria l’ordre de detenció, fet que tampoc va ser així ja que ni tan sols se li va permetre l’accés.

Publicitat

D’una banda, el secretari general de Junts, Jordi Turull, qui de fet haurà de declarar davant els Mossos per la sortida de Carles Puigdemont del país, ha explicat en una entrevista a RAC1 que el president tenia coll avall que la presó era un escenari més que realista, però que el seu objectiu era entrar al Parlament tant sí com no. “Volia venir i entrar al Parlament per posar de manifest que Espanya fa una llei d’amnistia que no amnistia. I sabia que si entrava al Parlament aniria a la presó” ha etzibat Turull.

El president va arribar a Catalunya dos dies abans i va fer-ho “sense amagar-se”, simplement amb un cotxe i una pantalla que tapa el sol, circulant per l’AP-7 des de la Catalunya Nord fins a Barcelona. “Arribem al vespre i entrem en un pis proper a Arc de Triomf des del carrer. S’obre la porta de l’edifici, agafem l’ascensor i pugem cap amunt. Sopem, amb la persona de qui era el pis i dormim allà. L’endemà no sortim de casa per a res”, ha explicat Turull, una versió que també ha corroborat el dirigent del Consell de la República Antoni Castellà.

Arriba el dia clau, el 8 d’agost, quan s’ha d’investir Salvador Illa president de la Generalitat gràcies, principalment, a un acord tancat entre el PSC i ERC. S’ha organitzat una rebuda institucional a Carles Puigdemont amb motiu del seu retorn després de gairebé set anys d’exili. Antoni Castellà revela que la direcció de Mossos va fer arribar per canals extraoficials una comunicació en la qual s’afirmava que “per respecte als drets polítics no hi hauria detenció abans d’entrar al Parlament”, que se’l permetria parlar i “accedir al Parlament” però que, un cop finalitzat el ple, “havien de complir ordres”. Aquest escenari, però, no va produir-se, ja que tan bon punt Puigdemont va fer el seu parlament, els Mossos van activar el dispositiu per a detenir-lo, fet que va obligar el president exiliat a canviar de plans.

El pla inicial era que Puigdemont accedís al Parlament amb una comitiva de diputats. No obstant això, en veure el gran dispositiu de seguretat que s’havia muntat, es fa el primer canvi de plans i es decideix que Puigdemont no aniria amb la comitiva fins al Parlament, sinó que ho faria amb cotxe i hi intentaria accedir pel carrer Wellington.

La desproporcionalitat del dispositiu fa que Puigdemont decideixi entre “deixar-se detenir” o “plantar-los cara”

Després del parlament de Puigdemont i amb el ple endarrerit per motius de salut d’un diputat socialista, hi ha el segon canvi de plans, però sempre amb l’objectiu d’entrar al Parlament i participar en el ple. “Es decideix anar a un altre pis d’una persona que li havia ofert al president per preparar el seu discurs al Parlament” explica Turull. El trajecte es realitza amb el misteriós cotxe blanc que hores després es descobriria que era propietat d’un agent dels Mossos; tanmateix, Turull nega que Puigdemont es posés un barret de palla, i diu que tampoc no tenien la sensació que algú els estigués perseguint: “No vam veure ningú que ens anés al darrere. Sí que vam veure un agent paisà que deia la matrícula del cotxe per telèfon, però en cap cas ens va dir que paréssim”.

Et pot interessar  On és Puigdemont? El president exiliat abandona la comitiva mentre Rull ja és al Parlament per al ple d'investidura

Ja al segon pis, Puigdemont, Turull i els seus acompanyants són informats de la dimensionalitat del dispositiu policial dissenyat per a detenir el president exiliat. “El dispositiu policial era desproporcionat, com si Puigdemont fos un terrorista. En cap cas és un desplegament com el d’un debat d’investidura normal. La seguretat no tenia res a veure. I aleshores és quan el president creu que no té cap mena de sentit anar al Parlament” explica Turull.

Aquesta situació va deixar Puigdemont amb dues opcions: deixar-se detenir o plantar-los cara. El president va inclinar-se per la segona, moment en què es decideix que el més òptim és tornar a marxar cap a l’exili, cap a Waterloo. “Quan constatem que no podrà entrar al Parlament, decidim marxar. Això era cap a quarts de dotze, la una del migdia” diu el dirigent de Junts.

Puigdemont, Turull i la resta marxen del segon pis on eren i van a un tercer pis, que està una mica més allunyat: “En aquest cas no vam passar pel carrer sinó que vam fer-ho a través del garatge i canviant de cotxe. Això sí, no ens arribarà cap multa de trànsit perquè ho vam fer amb tota la tranquil·litat i aturant-nos a tots els semàfors amb ambre” ha reblat Turull, fent broma amb el caos que va muntar-se a Barcelona arran de la desaparició de Puigdemont.

Puigdemont va quedar-se a Barcelona fins a les vuit del vespre

La desaparició de Puigdemont pocs minuts després d’haver fet el seu parlament va posar nerviosa la policia catalana, que li havia perdut la pista totalment malgrat la forta presència policial. Això va fer que ràpidament s’activés l’operatiu ‘Gàbia’ a tota Barcelona i a les principals ciutats del país, així com a l’autopista i les carreteres, i els punts més propers amb la frontera. L’operatiu policial va col·lapsar el país durant hores, fins que va desactivar-se sense haver aconseguit el seu objectiu, que era localitzar i detenir Puigdemont.

Turull, però, ha revelat que Puigdemont era a Barcelona quan va activar-se l’operatiu ‘Gàbia’. De fet, el president va quedar-se a la capital fins a les vuit del vespre, quan decideixen marxar, encara amb la por que el poguessin detenir. El dirigent de Junts ha explicat que van marxar en cotxe, i que quan van travessar la frontera, Puigdemont va preferir tirar cap Bèlgica i no fer nit a Catalunya Nord, com sí que va fer Turull.

 

 

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut